Pensiunile din Munții Apuseni îi așteaptă pe turiștii care serbează Crăciunul pe stil vechi

Trimite și altora

Pensiunile din Munții Apuseni se pregătesc pentru turiștii care serbează Crăciunul pe stil vechi. Este vorba de români din Basarabia și Bucovina de Nord, dar și din Maramureșul de dincolo de Tisa. De asemenea, vin și români din Serbia, dar și ucraineni, ruși și sârbi care păstrează în plan liturgic vechiul calendar iulian.

Primii turiști au și sosit în zona Mărișelului, pentru a se pregăti de Crăciunul pe stil vechi. Proprietarii de pensiuni au pregătit pentru acești oaspeți bucate tradiționale, care includ precum preparate din carne de porc, cozonaci, sarmale, dar și vinuri de pe văile Târnavelor, pălincă sau secărică. Pentru aceste zile, sunt pregătite mai ales bucate de post, pentru că oaspeții proaspăt veniți încă se află în perioada în care se pregătesc pentru Nașterea Domnului.

Pentru mulți dintre oaspeții din Basarabia, pregătirea spirituală este mai importantă decât pregătirile materiale.

Copiii oaspeților români îl așteaptă pe Moș Crăciun, care le va aduce daruri în seara de 6 spre 7 ianuarie. În mitologia rușilor și ucrainienilor, nu există Moș Crăciun, ci Ded Moroz, care este îmbrăcat cu o haină albastră și care vine cu o troikă, adică cu o sanie trasă de trei cai, pentru a-i răsplăti pe copiii cuminți.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY