Studiu: Crește numărul românilor în cautarea unui job

Trimite și altora

Toamna aceasta a început cu număr record de candidați aflați în căutarea unui loc de muncă, după ce tot mai mulți români au spus vor să facă o schimbare în carieră și își caută un job care să le asigure un venit stabil și confortabil în actualul context economic. În luna octombrie, candidații activi pe platforma online de recrutare Bestjobs au efectuat peste 1,1 milioane de oferte și au atins astfel un nou record lunar pentru întregul an. În plus, candidații și-au intensificat căutările. Fiecare candidează acum la 8-9 joburi, în medie, semnificativ mai multe decât la începutul anului, când candidau la 6-7 poziții. Și numărul de CV-uri noi este în creștere. Acesta a fost în octombrie cu 15% mai mare decât în luna precedentă.

Domeniile cu cele mai multe aplicări în luna octombrie au fost vânzările, ingineria, IT-ul, financiar/ contabilitate și call-center/ BPO. Cu toate acestea, o evoluție considerabilă față de luna septembrie, s-a putut observa în cazul IT-ului, unde volumul candidaturilor a crescut cu 10%, legal/ sectorul public, cu 20%, marketing, vânzări și transporturi, cu 5% fiecare.

În plus, studenții și candidații debutanți au devenit mult mai activi în luna octombrie pe bestjobs. Candidaturile lor reprezintă 26% din volumul total, la nivel similar cu începutul verii, când candidau pentru joburile part-time și sezoniere.

„Începerea sau revenirea la studii corespunde adesea cu inițierea căutărilor de oportunități profesionale, internship-uri (n.r. – stagii de practică) sau joburi part-time (n.r. – slujbe cu timp de lucru parțial), pentru studenții care vor să-și formeze experiență în câmpul muncii sau să-și câștige propriile venituri în perioada facultății. La aceștia, s-a adăugat numărul deja în creștere al românilor care își caută un nou job (n.r. – slujbă), într-un context economic complicat. Observăm și că fiecare candidat aplică (n.r. – candidează) acum la mai multe joburi, în încercarea de a-l găsi pe cel potrivit”, a spus Ana Vișian, manager de marketing la Bestjobs.

Mai mult, locurile de muncă la distanță sau cu program flexibil rămân în topul căutărilor candidaților activi pe bestjobs. Ofertele din octombrie pentru astfel de locuri de muncă au atras peste 120.000 de candidaturi și mai mult de 90.000 de căutări au avut ca subiect expresiile „remote”, „munca la domiciliu”, „munca de la distanță” sau „lucru acasă”. La nivelul ofertei, slujbele la distanță și hibride reprezintă 15% din totalul locurilor de muncă disponibile pe Bestjobs.

Similar, expresia „part-time” a acumulat peste 45.000 de interogări pe platforma Bestjobs. Potrivit datelor platformei de recrutare, acest lucru se datorează perioadei în care studenții devin activi în căutarea de noi oportunități, dar și eforturilor angajaților cu normă întreagă de a-și suplimenta veniturile.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY