David Ciceo a participat la ședința boardului ACI Europe de la Istanbul

Trimite și altora

David Ciceo, directorul general al Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj, a participat pe 2 iulie 2024 la cea de-a 140-a ședință de board a ACI Europe, desfășurată la Istanbul. Evenimentul a abordat noile reglementări ale Comisiei Europene în domeniul transportului aerian, cu subiecte cruciale pentru viitorul aviației.

Noua Strategie de Securitate (EU AVSEC Strategy): Un punct central al ședinței a fost strategia de securitate în aviația civilă. Aceasta presupune investiții în tehnologii avansate pentru controlul pasagerilor și bagajelor. Aeroporturile care nu vor fi dotate cu echipamente de ultimă generație vor trebui să adopte măsuri suplimentare de securitate. Regulamentul va fi publicat în prima jumătate a anului 2025, cu obiectivul aplicării complete până în 2030.

Entry/Exit System (EES): Implementarea Sistemului de Intrare/Ieșire din Spațiul Schengen a fost un alt subiect discutat. S-a pus accent pe pregătirea statelor membre pentru introducerea noului sistem și îndeplinirea cerințelor tehnice. O decizie privind calendarul de implementare a EES va fi luată în august 2024, cu intenția ca sistemul să devină operațional din octombrie 2024.

Reducerea Emisiilor de Carbon – Fit for 55: Proiectul lansat în iulie 2021 vizează reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 55% până în 2030 față de nivelul din 1990. La ședință s-au analizat costurile și investițiile necesare pentru implementarea măsurilor de reducere a emisiilor prin utilizarea combustibililor ecologici și dezvoltarea infrastructurii aeroportuare corespunzătoare.

Reducerea Poluării Fonice: ACI Europe a subliniat importanța unei strategii comune și armonizate pentru gestionarea zgomotului, astfel încât regulamentele să fie implementate eficient din punct de vedere al costurilor.

Aspecte Legislative: S-au discutat și aspectele legislative privind tarifele aeroportuare, alocarea sloturilor orare și accesul pe piața serviciilor de handling la sol.

David Ciceo a evidențiat provocările din aviația civilă și necesitatea adaptării la noile schimbări legislative: „Am discutat despre provocările din aviația civilă din perioada următoare și modul în care va trebui să ne adaptăm și să răspundem la noile schimbări legislative. ACI Europe colaborează cu Comisia Europeană pentru a găsi cele mai eficiente modalități de a implementa viitoarele prevederi ale regulamentelor, astfel încât aeroporturile din Europa să ofere condiții la cele mai înalte standarde, atât în ceea ce privește securitatea și siguranța, cât și serviciile și facilitățile oferite pasagerilor”.

 

Comments

comments

Nu sunt comentarii