Primul hub românesc dedicat hidrogenului și noilor tehnologii energetice, Ro-HydroHub, a primit o finanțare nerambrusabilă, în valoare de 140 de milioane de euro. Banii provin din fondurile europene administrate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.
Implementat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice – ICSI Râmnicu Vâlcea ca lider de parteneriat, împreună cu Universitatea POLITEHNICA București, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și nouă parteneri din sectorul privat, Ro-HydroHub va deveni un centru strategic pentru dezvoltarea și integrarea soluțiilor tehnologice bazate pe hidrogen.
Ro-HydroHub va acoperi un spectru larg de activități de cercetare, dezvoltare și inovare. El are drept obiective:
- Dezvoltarea de tehnologii pentru producția, furnizarea și stocarea hidrogenului;
- Crearea unor soluții avansate pentru pile de combustibil și electrolizoare;
- Implementarea unor sisteme integrate de hidrogen bazate pe surse regenerabile;
- Transfer tehnologic către companii și accelerarea adopției industriale a tehnologiilor bazate pe hidrogen;
- Formarea unei noi generații de specialiști prin programe masterale și doctorale
„Astăzi nu doar lansăm un proiect, ci punem bazele unui nou model economic pentru România – unul bazat pe inovare, sustenabilitate și excelență tehnologică. Sunt convins că finanțarea europeană alocată va contribui la marcarea unui punct de cotitură în transformarea României într-o economie a viitorului. Vă reamintesc faptul că încă din mandatul anterior am inițiat negocierile alături de Comisia Europeană pentru a finanța acest proiect cu potențial ridicat de aplicare, pentru a sprijini dezvoltarea de produse cu valoare adăugată mare și care pot fi asimilate de către industria autohtonă”, a declarat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș.
Hidrogenul este considerat unul dintre elementele-cheie pentru tranziția către un sistem energetic durabil și o economie cu emisii reduse de carbon. Pentru că este cel mai abundent element din universul cunoscut, hidrogenul are potențialul de a juca un rol semnificativ în diversificarea surselor de energie și reducerea dependenței de combustibilii fosili.
Utilizări ale hidrogenului în sectorul energetic
- Producerea energiei electrice Hidrogenul poate fi utilizat în celule de combustie pentru a genera electricitate. În acest proces, hidrogenul și oxigenul reacționează pentru a produce energie electrică, apă și căldură, fără emisii de dioxid de carbon. Celulele de combustie sunt utilizate deja în vehicule, alimentarea clădirilor și chiar în industriile care necesită energie constantă.
- Stocarea energiei Hidrogenul funcționează ca un vector energetic, ceea ce permite stocarea energiei produse din surse regenerabile, precum energia solară și eoliană. Aceasta este o soluție importantă pentru gestionarea intermitenței acestor surse de energie.
- Transport și mobilitate Hidrogenul este utilizat drept combustibil în vehiculele cu celule de combustie, care sunt alternative prietenoase cu mediul la vehiculele tradiționale pe bază de combustibili fosili. În plus, hidrogenul are aplicații promițătoare în aviație, transport maritim și trenuri, acolo unde electrificarea directă este mai dificilă.
- Decarbonizarea industriilor grele Hidrogenul joacă un rol esențial în reducerea emisiilor din industrii precum siderurgia, producția de ciment și chimicale. Hidrogenul „verde” (produs prin electroliza apei folosind energie regenerabilă) poate înlocui hidrogenul „gri” (produs din gaze naturale) în procesele industriale.
În ciuda potențialului său, utilizarea hidrogenului în domeniul energiei întâmpină câteva provocări, precum costurile ridicate ale producției de hidrogen verde și necesitatea dezvoltării infrastructurii adecvate pentru transport și stocare. Totuși, progresele tehnologice și sprijinul guvernelor pentru energia curată contribuie la creșterea viabilității hidrogenului ca soluție energetică.
Citiți și:
Proiectul tehnic pentru transformarea deșeurilor clujene în energie, trimis spre aprobare
E ON Energie promite că își va respecta obligațiile față de clienți, după preluarea de către MVM