Vinurile din soiuri românești au tot mai mare trecere pe piață

Trimite și altora

vinuriVinurile din soiurile tradiționale românești se bucură de tot mai mare trecere, atât în țară, cât și în străinătate. Aceeași tendință este remarcată și în cazul vinurilor din Basarabia. Unele dintre ele au obținut deja mai mult de 90 de puncte Parker în evaluările internaționale, ceea ce arată calitatea deosebită a acestor băuturi.

 

Multă vreme, pentru marea masă a consumatorilor români, vinurile erau doar de două categorii: albe și roșii. După căderea comunismului, consumatorii au început să își educe gusturile. Mulți dintre ei au descoperit vinurile occidentale, precum Bordeaux sau Chianti, ori vinurile din Lumea Nouă, precum Carmenere din Chile sau Malbec din Argentina. Rafinarea gusturilor cumpărătorilor i-a forțat și pe producătorii de vinuri din România să evolueze. Unii dintre ei au angajat experți străini, au învățat să înlocuiască vinurile dulci sau demidulci cu vinuri seci și au replantat suprafețe întinse cu soiuri caracteristice românești. În prezent, se bucură de o tot mai mare prețuire vinurile din soiuri precum Fetească Regală, Fetească Albă sau Neagră, Băbească, Șarbă ori Cădarcă, spune proprietara unei crame din Cluj.

 

De o mare prețuire se bucură și vinurile din Basarabia. Rară Neagră de Purcari este un bun exemplu de succes. O podgorie din Basarabia a lansat, de asemenea, primul cupaj care reunește soiuri din ambele țări românești. Maluri de Prut îngemănează Rara Neagră din Basarabia și Feteasca Neagră din România. Calitatea unor astfel de vinuri este remarcată pe plan internațional, spune reprezentantul podgoriei din Purcari, Victor Bostan. ”Noi ne facem treaba și vrem să ajungem să producem vinuri care să aibă 99 sau chiar 100 de puncte Parker”, a declarat Victor Bostan. Purcari este furnizor oficial al Casei Regale a României.

 

În evaluările internaționale, foarte puține vinuri ajung să fie cotate cu 100 de puncte Parker. Ele sunt, de obicei, tezaurizate și vândute la preț foarte mare, uneori chiar în cadrul unor licitații cu sute de participanți.

 

Claudiu Pădurean

Comments

comments

SHARE
Previous articleClujToday.ro: Ultima zi pentru plata taxelor și impozitelor locale
Next articleCum vede NASA colapsul societății occidentale
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

5 + four =