Cum vede NASA colapsul societății occidentale

Trimite și altora

nasa-the-earth

Agenția Spațială Americană (NASA) consideră că societatea de tip occidental se poate destrăma oricând, în pofida aparentei stabilități a acesteia. Agenția a ajuns la această concluzie în urma unui studiu pe care l-a finanțat și care a avut ca subiect prăbușirea unor societăți cum ar fi cele romană sau mesopotamiană.  Studiul identifică două caracteristici importante în societățile care au ajuns la colaps: folosirea excesivă, abuzivă a resurselor și stratificarea economică a societății în elite și mase. Cercetătorii susțin că în societățile inegale, colapsul este greu de evitat, deoarece elitele au tendința de a crește și de a consuma prea mult, în timp ce oamenii de rând vor face față unei diminuări a resurselor la care au acces. Situația se agravează pentru că resursele limitate afectează cel mai mult masele, pe fondul izolării și indiferenței elitelor, potrivit theatlantic.com

În același timp, resursele sunt folosite la maximum chiar și prin tehnologiile concepute pentru a le conserva. De exemplu, o tehnologie de creștere a eficienței consumului de combustibil a vehiculelor tinde să permită creșterea distanțelor parcurse și mașini mai grele per cap de locuitor, precum și viteze medii mai mari, ceea ce anulează câștigul obținut din creșterea eficienței consumului de combustibil, susține studiul.

Colapsul poate fi evitat, iar populația poate ajunge la o stare de echilibru în cazul în care rata de folosire a resurselor naturii este redusă la un nivel acceptabil, iar resursele sunt distribuite în mod echitabil, se mai arată în raport.

 

Economia spațiului cosmic, o posibilă soluție

 

Una dintre cele mai bine cotate cercetătoare științifice românce, Ioana Cozmuța, de la NASA, absolventă a Facultății de Fizică a UBB, este de părere că omenirea a ajuns în pragul apariției unei adevărate economii a spațiului cosmic. Tot mai mult, guvernele și diferitele entități private sunt interesate să exploateze resursele oferite de spațiu. Ea este de părere că deja există tehnologiile care pot permite, de exemplu, mineritul pe meteoriți și crede că următorii 10 ani ar putea fi cruciali pentru această evoluție, potrivit clujtoday.ro
Cercetătorii științifici ai NASA au constatat că resursele limitate ale Pământului pot fi înlocuite cu unele extrase din spațiul cosmic. Există resurse, cum ar fi energia solară sau frigul spațial, care sunt nelimitate și pot fi utilizate pentru diferite industrii. De exemplu, energia solară poate fi utilizată pentru alimentarea utilajelor folosite în mineritul pe meteoriți sau chiar pentru a captura meteoriții care trec prin apropierea Pământului și care sunt plini de resurse importante, cum ar fi apa, compușii de carbon sau metale. Frigul din spațiul cosmic ar putea fi utilizat pentru răcirea unor centre de date amplasate pe orbita Pământului și care presupun, în prezent, utilizarea unor cantități imense de apă.

Ioana Cozmuța este de părere că, în curând, ar putea apărea un Internet al spațiului cosmic, unități de producție performante care pot produce materiale de o calitate mai înaltă decât cele de pe Pământ, inclusiv cu ajutorul materiilor prime extrase ca urmare a activităților de minerit de pe meteoriți, în condiții de gravitație redusă, dar și centre de date ori bănci orbitale. Ioana Cozmuța nu exclude nici ideea inventării unei monede care să fie folosită în tranzacțiile din economia spațială. ”Am fost la Londra, unde m-am întâlnit cu un britanic care dorește să înființeze prima bancă ce va funcționa în afara Pământului”, a spus Ioana Cozmuța. Cercetătoarea româncă a adăugat că viitoarea monedă a spațiului cosmic ar putea fi exclusiv electronică, precum bitcoin-ul, însă ar putea avea acoperire în energia solară care va fi produsă de ”fermele” de panouri amplasate pe orbita Pământului.

Tânăra fiziciană consideră că România ar trebui să devină un jucător important în competiția pentru resursele oferite de spațiul cosmic. Ea a adaugat că țara noastră poate participa la această competiție globală cu resursele de inteligență și de creativitate. Ioana Cozmuța a adăugat că, dacă ar fi să ofere un sfat, acesta ar fi ca Guvernul României să intensifice cooperarea cu grupurile de companii din domeniul IT, însă să ceară informaticienilor să se preocupe de rezolvarea marilor probleme cu care se confruntă omenirea, nu de mici probleme punctuale.

 

 

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY