Guvernul vinde pachete de acțiuni deținute de stat la societăți comerciale

Trimite și altora

bani

Guvernul a aprobat recent vânzarea unor pachete de acțiuni la 30 de companii unde statul roman deține majoritatea, precum și cumpărarea unui pachet de acțiuni la Salrom – Societatea Națională a Sării, în vederea consolidării poziției de acționar majoritar, potrivit unui Memorandum publicat pe site-ul Guvernului.

De exemplu, statul va scoate la vânzare acțiuni la Complexul Energetic Oltenia, Hidroelectrica, Compania Națională Aeroporturi București și CNAPM Constanța, dar va rămâne acționar majoritar la aceste societăți, considerate strategice.

Sumele obținute din vânzarea titlurilor deținute de stat la aceste patru companii vor rămâne la dispoziția acestora pentru derularea programelor de investiții.

În cazul celorlalte societăți comerciale, Rompetrol, Sanevit 2003 Arad, precum și 22 de societăți din subordinea Agenției Domeniului Statului, banii obținuți din vânzarea unor titluri vor merge la bugetul de stat, mai precis la Fondul Național de Dezvoltare (FND).

În justificarea acestei decizii, Guvernul arată că,  indiferent de motivația statului ca acționar în întreprinderile publice, aceasta are întodeauna un impact economic, cu implicații substanțiale asupra bugetului de stat, precum și de natură socială. Diversificarea acționariatului în astfel de întreprinderi, prin valorificarea de pachete minoritare, poate fi un lucru benefic pentru eficacitatea și profitabilitatea acestora.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY