Toţi migranţii UE din UK vor avea dreptul să rămână după Brexit

Trimite și altora

Toţi cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene, inclusiv din România, aflaţi în Regatul Unit vor avea dreptul să rămână după ieşirea ţării din UE, potrivit unor surse guvernamentale de la Londra citate de cotidianul Daily Telegraph.

Potrivit unui studiu oficial menţionat de ziarul londonez în Marea Britanie se află la ora actuală circa 3,6 milioane de cetăţeni din celelalte 27 de state membre UE şi se estimează ca la data probabilă a incetării calităţii de membru UE 80% – aproximativ trei milioane – vor avea drept legal de şedere nelimitată, potrivit RFI România.

 

Restul de circa 600.000 vor primi o amnisitie care le va permite să rămână în continuare în Regatul Unit, potrivit unor miniştri ai guvernului condus de Thresa May citaţi de Telegraph, cotidian apropiat vederilor Partidului Conservator de guvernământ şi care a susţinut votul în favoarea ieşirii din UE în referendumul din 23 iunie 2016, potrivit ClujToday.ro.
Un cetăţean UE care s-a aflat în Regatul Unit timp de cel puţin cinci ani primeşte drept de şedere nelimitat.
Premierul May a refuzat să garanteze statutul cetăţenilor UE din Marea Britanie după părăsirea UE, pentru a nu dezvălui strategia de negociere după depunerea notificării de părăsire a Uniunii prevăzută anul viitor, până la sfârşitul lunii martie.
Li se va permite să rămână în Marea Britanie. Dar este important să fie făcute acorduri reciproce cu UE care să asigure cetăţenilor britanici aflaţi pe teriotriul statelor membre aceleaşi drepturi“, a spus o sursă din guvern citată de Telegraph.
Aceste previziuni se bazează şi pe Convenţia de la Viena din 1969 potrivit căreia cetăţenii UE aflaţi Marea Britanie se bucură de “drepturi dobândite” care nu le mai pot fi retrase.
Citiți mai mult AICI

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

seventeen − 3 =