Comisia Europeană propune taxe comune după Brexit

Trimite și altora

Uniunea Europeană ar trebui să ia în considerare introducerea unor taxe comune, în cadrul reformării bugetului şi acoperirii unui deficit de finanţare de peste 10 miliarde de euro, creat de Brexit, potrivit Comisiei Europene, citată de RFI România.

Retragerea Marii Britanii va însemna pierderea unui partener important şi a unui contributor la finanţarea politicilor şi programelor Uniunii Europene, dar, în același timp, va duce la eliminarea unor obstacole din calea reformării veniturilor bugetului european, a arătat Comisia Europeană.

Într-un document de reflecţie asupra viitorului finanţelor UE, Comisia cere statelor membre să analizeze cum pot fi crescute resursele Uniunii, care constau în prezent într-o taxă pe vânzări, taxe vamale şi transferuri de la bugetul fiecărui stat membru.

”Noi surse de venituri ar trebui să fie concepute nu doar pentru finanţarea unei părţi din bugetul UE ci şi pentru politicile de bază”, potrivit Comisiei Europene.

Între opţiunile enumerate se află impunerea unor taxe comune în domeniul energiei sau mediului, pentru a asigura condiţii egale ntre companii şi contribuţia la combaterea schimbărilor climatice. De asemenea, veniturile din emisiunile de monede ar putea să devină pe termen lung o bază pentru o resursă proprie a UE, în timp ce încasările din limitaţiile efectuate în cadrul sistemului de tranzacţionare a emisiilor poluante ar putea să fie folosite la rândul lor pentru finanţarea politicilor Uniunii.

Plecarea Marii Britanii din UE în 2019 va priva blocul comunitar de al doilea mare contributor după Germania.

Bugetul UE va fi unul dintre subiectele dificile ale negocierilor pentru Brexit, având în vedere că milioane de beneficiari, între care fermieri şi cercetători de pe continent, depind de angajamentele europene de finanţare.

Chiar dacă se iau în considerare deducerile oferite Marii Britanii în 1984, care reduc contribuţiile anuale ale acesteia cu 5 miliarde de lire sterline, Regatul Unit furnizează la bugetul Uniunii Europene circa 12 miliarde de euro.

”Gaura provocată în finanţele UE de retragerea Marii Britanii şi nevoile de finanţare a unor noi priorităţi trebuie să fie recunoscută. Bugetul UE are în faţă a problemă dificilă de a finanţa mai mult cu mai puţini bani”, se arată în raportul CE.

Amploarea reformei bugetare va depinde de direcţia viitoare a UE şi de aşteptările viitoare din partea politicilor comune, potrivit Comisiei Europene.

Citiți mai mult AICI

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

11 − ten =