Tipografiile românești, excluse de la finanțările europene. Patronatele tipografilor cer Guvernului să modifice ghidurile de finanțare

Trimite și altora

tipografiReprezentanții patronatelor din industria tipografică cer Guvernului să modifice ghidurile solicitantului pentru programele cu finanțare europeană care vor fi gestionate de Ministerul Dezvoltării Regionale. Ei afirmă că, dintr-o omisiune, imprimeriile și tipografiile nu sunt eligibile pentru atragerea de fonduri europene, deoarece domeniul tipografic nu a fost inclus în strategia națională de dezvoltare.

 

Directorul executiv al Asociației Tipografilor ”Transilvania”, Maria Marica, spune că, în lipsa proiectelor europene, tipografiile românești de talie mică și mijlocie nu vor putea să se retehnologizeze, ceea ce înseamnă că vor fi dezavantajate față de tipografiile din celelalte țări ale Uniunii Europene, care sunt eligibile pentru atragerea de fonduri europene. ”Am verificat și tipografiile din Polonia sau Ungaria, dar și din alte țări europene pot primi finanțări”, a spus Maria Marica.

 

Asociația Tipografilor ”Transilvania” este una dintre cele mai importante organizații patronale din acest domeniu. Asociația reunește 60 de companii, care au în total peste 2.500 de angajați. În exercițiul financiar trecut, asociația a derulat un proiect POSDRU prin intermediul căruia a calificat profesional aproximativ 2.000 de specialiști în domeniul tipografic. De asemenea, asociația tipografilor a reușit să convingă trei universități de stat să reia pregătirea tinerilor în acest domeniu. Deocamdată, Politehnica din București, Universitatea Tehnică din Cluj și Universitatea de Vest din Timișoara au acceptat să deschidă programe de masterat în domeniul industriei poligrafice. În București, deja a terminat prima promoție de specialiști în acest domeniu care iese de pe băncile facultății după ce comuniștii au desființat această specializare universitară, în anul 1970. De asemenea, trei absolvenți ai acestui masterat au fost admiși la doctorat. În Cluj și în Timișoara, cursurile masterale își vor produce primii absolvenți în anii care vor veni.

 

Claudiu Pădurean

Comments

comments

SHARE
Previous articleAnaliză RFI: Darea în plată şi conversia creditelor în franci elveţieni, jumătăţile de adevăr
Next articleTaxa de înscriere la rezidențiat = 360 de lei
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

seventeen − sixteen =