Eugen David, preşedintele asociaţiei Alburnus Maior, cu sediul în Roşia Montană, explică la RFI ce s-ar schimba în localitatea din munţii Apuseni, dacă va deveni sit UNESCO: “Ce se va putea face e stabilit destul de clar, va rămâne Roşia Montană în mare parte aşa cum este ea, cu tot patrimoniul şi toată peisagistica ei, va însemna, să zicem, o protecţie împotriva unor distrugeri a acestui patrimoniu, deci o protecţie împotriva unor proiecte ce ar putea distruge acest patrimoniu”.
“Când va intra pe lista UNESCO, dacă va intra, turismul se va dezvolta şi datorită faptului că toţi investitorii posibili din turism, că vor fi, că se zice că baltă să fie, că peştele vine singur, atunci toţi investitorii şi capitalul ce ar trebui investit în turism va fi sigur şi vor fi mulţi care vor veni, mi-e frică să nu fie prea mulţi”, spune Eugen David.
Roşia Montană a fost inclusă pe lista indicativă a UNESCO, potrivit unui document adoptat miercuri la Paris de către plenul Comitetului Patrimoniului Mondial, a anunţat sâmbătă ministrul Culturii, Corina Şuteu, pe Facebook: “În şedinţa din ziua din 26 octombrie, plenul a adoptat documentul WHC/16/40.COM/8A, care cuprinde propunerile statelor membre ale organizaţiei pentru obiectivele de inclus în lista indicativă a UNESCO. Printre acestea, a fost adoptată şi includerea sitului Roşia Montană, propus de România, pe lista indicativă UNESCO”.
Ministrul precizează că “includerea pe lista indicativă este un prim pas în eventuala propunere a sitului respectiv pentru a intra pe lista mult mai restrânsă a Patrimoniului UNESCO”. “Dar este un pas care contează”, mai scrie Corina Şuteu pe reţeaua de socializare amintită.