FINANŢELE POT FI OBLIGATE SĂ EMITĂ CERTIFICATE DE ATESTARE FISCALĂ SPECIALE PENTRU SOCIETĂŢILE AFLATE ÎN INSOLVENŢĂ

Trimite și altora

melinda_1Aproape toate societăţile aflate în insolvenţă se confruntă cu următoarea problemă: deşi toate creanţele anterioare deschiderii procedurii de insolvenţă sunt înscrise în Tabelul de Creanţe şi se achită într-o anumită ordine, Finanţele Publice emit Certificate de Atestare Fiscală în care aceste creanţe apar ca fiind datorii curente.

Consecinţa este evidentă: nu numai că Finanţele Publice îşi sting cu prioritate sumele înscrise pe Tabelul de Creanţe în detrimentul celorlalţi creditori şi a societăţii aflate în insolvenţă, dar fac imposibilă participarea societăţii în insolvenţă la licitaţii publice.

Astfel, deşi o societate aflată în insolvenţă poate să nu aibă datorii curente faţă de bugetul de stat, în fapt, acestea apar să aibă aproape întodeauna astfel de datorii.

O astfel de conduită a fost sancţionată de curând de către Curtea de Apel Cluj. Prin Decizia Civilă nr. 273/2016, Curtea de Apel Cluj a obligat pârâta DRGFP – Cluj-Napoca la emiterea certificatului de atestare fiscală cu enunţarea expresă a datoriilor anterioare şi curente ale debitoarei.

În cadrul acestui proces, societatea în insolvenţă a arătat că a solicitat DGRFP Cluj-Napoca un Certificat Fiscal cu menţionarea expresă a datoriilor curente. Aceasta din urmă a emis certificatul de atestare fiscală în care apare suma înscrisă în Tabelul de Creanţe ca fiind datorie curentă. Această obligaţie este anterioară deschiderii procedurii insolvenţei şi nu poate fi achitată fără a fi încălcate prevederile Legii nr. 85/2006.

În aceste condiţii, societatea aflată în insolvenţă nu poate furniza un document care, potrivit legislaţiei achiziţiilor publice să ateste faptul că nu înregistrează obligaţii exigibile faţă de bugetul de stat, fiind astfel privată de dreptul de a participa la licitaţii publice.

DGRFP – Cluj-Napoca a susţinut că nu există o bază legală care să permită excluderea din certificatul de atestare fiscală a obligaţiilor fiscale datorate de o societate insolventă aflată în perioada de observaţie, indiferent că sunt anterioare sau ulterioare datei deschiderii procedurii de insolvenţă.

Curtea de Apel Cluj a reţinut faptul că certificatul fiscal poate să conţină şi o menţiune cu privire la cuantumul exact al creanţei anterioare datei deschiderii procedurii de insolvenţă şi menţionarea faptului că debitoarea nu figurează cu obligaţii curente neachitate către creditorul fiscal.

Această decizie poate reprezenta o soluţie importantă pentru societăţile aflate în insolvenţă care doresc să participe în continuare la licitaţii publice şi să depună un plan de reoganizare în care datoriile bugetare să fie determinate fără echivoc.

Av. Dr. Melinda Tuţu

Avocat partener SCPA Tuţu şi Asociaţii

www.tutu-asociatii.ro

 

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY