Economia globală se transformă cu rapiditate, sub impactul noilor tehnologii. România trebuie să facă mari eforturi pentru a se adapta la noua revoluție digitală și pentru a se număra printre câștigătorii acestor evoluții. Un catalizator al acestr evoluții ar putea fi Clujul, care a devenit Pol Național de Creștere în IT. Aceasta este concluzia unei dezbateri organizate de Institutul Aspen la Universitatea Babeș-Bolyai.
Clujul dorește să devină cât mai repede un oraș de tip smart-city, pentru a putea răspunde eficient provocărilor aduse de revoluția digitală, a declarat primarul Emil Boc. El afirmă că toate previziunile arată că economia se va transforma profund în anii care vor veni. Astfel, ”în următorii 25 de ani, 50 la sută dintre slujbele actuale vor fi înlocuite de tehnologie, iar jumătate dintre copiii care studiază în prezent în clasa zero vor lucra în slujbe care azi nu există”, a spus Emil Boc.
Fostul premier al României, Emil Boc, a declarat că unul dintre motoarele dezvoltării Clujului este reprezentat de universități, iar un altul este reprezentat de industria IT, care a generat pe plan local peste 15.000 de slujbe. Emil Boc a reiterat intenția Clujului de a candia peste 10 ani la titlul de Capitală Europeană a Inovării și și-a exprimat din nou dorința de a vedea cât mai curând concretizat proiectul Cluj Innovation City, care ar urma să genereze 20.000 de noi locuri de muncă. La rândul său, președintele Institutului Aspen, senatorul Mircea Geoană, a declarat că unul dintre modelele de dezvoltare viabile poate fi reprezentat de cel german. El a dat exemplul învățământului dual, care asigură o forță de muncă bine calificată. De asemenea, Mircea Geoană a adăugat că România ar trebui să se inspire din modelul german și în domeniul administrării forței de muncă. El a afirmat că cea mai mare agenție federală germană este cea care se ocupă de forța de muncă și care are un buget de 30 de miliarde de euro.
La evenimentul de la Cluj au mai participat și alte personalități, precum fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, precum și ambasadorul Germaniei în România, Werner Hans Lauck.
Claudiu Pădurean