Moment istoric: Traficul de internet generat de dispozitive mobile a devenit majoritar

Trimite și altora

internetLuna octombrie a marcat un moment istoric: pentru prima dată, traficul de Internet generat de dispozitive mobile (telefoane inteligente sau tablete) l-a depășit pe cel generat de dispozitive deja clasice, precum calculatorul personal sau laptopul. Evoluțiile se petrec într-un ritm mult mai accelerat decât se estima inițial, spune, la RFI, Bogdan Botezatu, expert în securitate cibernetică. Transformarea industriei aduce însă, pe lângă beneficii, și o serie de riscuri.

Oamenii nu realizează că au în buzunare dispozitive ultra-performante , a căror compromitere le-ar putea afecta viețile, explică Bogdan Botezatu.

”E un lucru bun și un lucru rău deopotrivă. Un lucru bun pentru că informația circulă foarte repede acum. Practic, avem acces la informație oriunde am fi, orice am face. Nu mai trebuie să dai drumul la televizor sau să deschizi laptopul ca să te conectezi la realitatea imediată. Problema este că în acest moment telefoanele mobile, deși sunt niște dispozitive ultra-inteligente, extrem de competente și performante, sunt încă percepute ca telefoane. Nu ca super-calculatoare. Și aici avem o problemă. Pentru că din punct de vedere al securității un telefon este un dispozitivede plată, un organizator. Conține senzori. Dar lumea nu le percepe ca fiind dispozitive inteligente. Dimpotrivă. Nu se așteaptă să meargă ceva rău cu ele pentru că sunt telefoane. Noi am observat în schimb că hackerii sunt din ce în ce mai interesați în compromiterea telefoanelor pentru că în general ne compromit toată viața privată, de la dispozitive de plată, până la intimitate. Putem fi urmăriți prin GPS, putem fi spionați, pe rețele sociale. Practic, oprtunitățile sunt nelimitate”, a spus expertul în securitate cibernetică.

Citiți mai mult AICI

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

18 + 20 =