Estimare Eurostat: Economia românească a înregistrat cea mai mare creştere trimestrială din UE

Trimite și altora

jucuRomânia a înregistrat o creș­tere economică de 4,6% în trimestrul al treilea al acestui an, comparativ cu perioada similară din 2015, acesta fiind cel mai mare ritm de creștere din Uniunea Europeană, conform unei estimări a Eurostat, citată de RomaniaLibera.ro.

Este al doilea trimestru con­se­cutiv în care România a avut cea mai mare creștere economică anuală din UE, însă ritmul de creștere anuală înregistrat de econo­mia românească a încetinit de la 5,8% în trimestrul II până la 4,6% în trimestrul III. Ritmul accelerat de creştere economică din România este bazat însă aproape exclusiv pe consumul populaţiei, fapt care, avertizează economiştii, ar putea genera probleme în anii viitori.

Pe de altă parte, în trimestrul III, comparativ cu trimestrul II al lui 2016, PIB-ul României a înregistrat un avans de numai 0,6%. Aceasta în condiţiile în care se consemnase un avans de 1,5% în trimestrul al doilea comparativ cu primele trei luni ale anului. Creșteri trimestriale mai mari decât România au înregistrat Croația (1,7%), Slovenia (1,0%), Grecia și Portugalia (ambele cu o creștere de 0,8%), Slovacia, Cipru și Spania (toate cu un avans de 0,7%). În ceea ce privește economia zonei euro, aceasta a înregistrat o creștere economică trimestrială de 0,3%, în timp ce PIB-ul UE a consemnat un avans de 0,4%.

Comments

comments

SHARE
Previous article3,6 miliarde lei, pierderi ale României din produse contrafăcute
Next articleTheresa May: Marea Britanie vrea o ieşire ordonată din UE
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

4 × one =