3,6 miliarde lei, pierderi ale României din produse contrafăcute

Trimite și altora

medicamentePeste 26.000 de locuri de muncă se pierd anual în România din cauza prezenţei pe piaţă a mărcilor false, ceea ce reprezintă 15,9% din vânzările sectoarelor afectate, potrivit RomaniaLibera.ro.

După Bulgaria, România este a doua ţară din UE din puctul de vedere al pierderilor de vânzări din cauza contrafacerii (mai mult decât dublul mediei UE), reiese dintr-o serie de studii realizate de Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO), prin intermediul Observatorului European al Încălcărilor Drepturilor de Proprietate Intelectuală.

Medicamentele reprezintă sectorul cel mai afectat, vânzările legale pierdute reprezentând 16,6% din total, ceea ce înseamnă de patru ori mai mult decât media UE. Domeniul farmaceutic este sectorul cu cel mai mare volum de vânzări pierdute în termeni absoluţi din cauza contrafacerilor. Acestea însumează peste jumătate din pierderile de vânzări înregistrate în toate celelalte domenii.

La nivelul Uniunii Europene, din cauza prezenţei pe piaţă a produselor falsificate,  echivalentul a peste 212 miliarde lei (7,4% din totalul vânzărilor) se pierde anual, în nouă sectoare.

În fiecare an, alte 156 miliarde de lei din economia Uniunii Europene se pierd din cauza efectelor indirecte ale contrafacerii și ale pirateriei din aceste sectoare, deoarece producătorii cumpără mai puţine produse și servicii de la furnizori, ceea ce se repercutează și asupra altor domenii printr-un efect de domino.

În România, pierderile sunt de 3,6 miliarde de lei.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

16 − six =