Atentat terorist la Berlin. Un dezaxat a intrat cu camionul în mulțimea de la Târgul de Crăciun

Trimite și altora

berlinBilanţ provizoriu în urma incidentului din centrul Berlinului de Vest: 12 morţi şi 48 de răniţi. Unul dintre şoferii camionului înmatriculat în Polonia care a intrat în piaţa de Crăciun de lîngă Gedächtniskirche a murit, poliţia a reţinut pe un suspect. Detalii despre motive nu sînt cunoscute. Potrivit Poliției berlineze, accidentul ar fi fost produs intenționat, potrivit RFI România.

 

În cursul serii de luni a intrat un tir în masa de oameni care vizitau tîrgul de Crăciun, din Piaţa Breitscheid, situată lîngă biserica Gedächtniskirche, din centrul Berlinului de Vest. Camionul a dărîmat numeroase chioşcuri în care se aflau vizitatori.

Poliţia a declarat starea de alertă, pornind de la prezumţia c-ar fi vorba despre un atac terorist. În cursul serii s-a aflat că tirul este înmatriculat în Polonia. În cabina camionului s-au aflat două persoane. Una a decedet în urma coliziunii, cealaltă a reuşit să fugă de la locul faptei. La scurtă vreme după incident, fugarul a fost reţinut de către poliţie, fiind suspectat de participare la incident.

Ştirile potrivit căreia, camionul firmei poloneze ar fi fost furat au fost dezminţite de către Andreas Geisel, senatorul berlinez al internelor, şi calificate drept speculaţii. Tot el a declarat televiziunii publice (ARD) că deocamdată nu se poate spune dacă a fost vorba despre un atentat sau un accident.

La cîteva minute după acţiunea celor două persoane despre identitatea cărora încă nu se ştia nimic, a sosit la faţa locului şi Primarul Guvernator al land-ului Berlin, Michael Müller.  Consternat de imaginile de groază din faţa bisericii, Michael Müller a declarat: „Ceea ce vedem aici este dramatic, este un şoc pentru noi toţi. Sperăm să nu se confirme temerile pe care le avem, şi pe care le-am avut în ultimele săptămîni, şi anume să fie un atentat.”

În urma declanşării alarmei teroriste la Berlin, circulaţia din zona centrală a fost întreruptă, zeci de maşini de intervenţie ale poliţiei au oprit pătrunderea unor persoane în piaţă. Singurele maşini care puteau circula au fost ambulanţele care transportau răniţii la spitale.

În jurul orei 22, preşedintele federal, Joachim Gauck şi-a exprimat solidaritatea cu victimele, rudele şi prietenii acestora. Totodată, a mulţumit forţelor de intervenţie şi echipelor de sanitari şi medici sosiţi la locul tragicului eveniment.

Poliţia şi experţi pentru probleme legate de combaterea terorismului au avertizat publicul să nu dea crezare unor ştiri contrafăcute, răspîndite de persoane iresponsabile sau interesate de crearea unei stări de panică. Totodată, s-a spus că un astfel de incident, ca şi cel de la Berlin, va fi instrumentalizat de anumite forţe şi grupări politice care abia au aşteptat să se întîmple ceva similar ca-n Franţa.

Comments

comments

SHARE
Previous articleComunitatea din Feleacu, mobilizată în sprijinul unei familii de orfani
Next articleStatele Unite ale Americii dau primul semn că economia lumii ar putea intra într-o nouă perioadă de scădere
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

2 + 20 =