RL: Peste un milion de locuri de muncă create de companiile străine. Olandezii şi germanii, cei mai activi oameni de afaceri europeni în România

Trimite și altora

investitoriCompaniile cu capital străin din România au avut o cifră de afaceri cumulată de peste 250 de miliarde lei, adică de 55 de miliarde euro în anul 2015, relevă un studiu CreditInfo. Pe primul loc sunt olandezii, cu cifre cumulate de afaceri de aproximativ 35 de miliarde euro, potrivit RomaniaLibera.ro.

În topul investitorilor urmează Germania, cu aproape 20 de miliarde euro, Austria, cu 13 miliarde euro, Franţa, 12,6 miliarde euro, Italia și Cipru (7 miliarde euro fiecare), apoi Elveția, 6 miliarde euro. În clasamentul profitabilităţii, pe primele locuri sunt tot olandezii şi germanii, fiecare cu profituri cumulate de 800 de milioane euro. Firmele cu capital străin au creat în România peste un milion de locuri de muncă. Tot cele teutone şi batave conduc, fiecare cu câte 200.000 de angajaţi.

Analistul economic Ion Radu Zilişteanu atrage atenţia că „schimbarea foarte frecventă a legislaţiei fiscale, în primul rând, la care suntem martori de ani de zile, e un obstacol major: nu permite planificarea operaţiunilor firmelor. Încerci să faci un business-plan şi e dat peste cap de schimbările legislative frecvente“.

„De exemplu“, a explicat specialistul, „acest Cod Fiscal, adoptat în decembrie 2015, cu aplicabilitate din 2016. Tot în decembrie 2015 au apărut şi zeci de acte normative, care erau modificări. S-a schimbat puterea, au venit alţii. Iar l-au modificat. Modificările sunt făcute cu derogare, ca să intre în vigoare imediat, nu cu şase luni decalaj, cum cere legea. Apar ilegal modificări ale Codului Fiscal, prin ordonanţe de guvern. Legislaţia fiscală nu e atributul Guvernului, ci al Parlamentului“.

 

Citiți mai mult AICI

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY