Piața cărților electronice din România s-ar putea apropia de o jumătate de milion de euro în acest an

Trimite și altora

kindleTot mai mulți clujeni citesc cărți electronice, cu ajutorul tabletelor sau a dispozitivile de tip kindle. Cei mai mulți dintre clujenii care preferă să își cumpere cărți electronice sunt studenții și elevii. Cu toate acestea, cota de piață a cărților electronice este redusă, pentru că mulți dintre români preferă cărțile gratuite, chiar dacă unele dintre acestea sunt piratate.

Tot mai mulți tineri preferă să citească cu ajutorul dispozitivelor electronice. Ei spun că dispozitivele de lectură îi ajută să își îmbogățească limbajul.

Multe dintre cărțile electronice cumpărate sunt manuale universitare sau cărți recomandate în programa școlară. Un mare avantaj al cărților electronice este faptul că sunt disponibile imediat. Cu toate acestea, bibliotecile și cărțile clasice își păstrează intactă forța de atracție, spun specialiștii.

Potrivit statisticilor făcute de organizațiile patronale, în România, piața cărții poate fi aproximată la 60 de milioane de euro. Este o piață mică în comparație cu cea din Ungaria, care este estimată la 123 de milioane de euro, sau cea din Polonia, estimată la 772 de milioane de euro. În 2013, au fost publicate în România aproximativ 2.300 de titluri, cu un tiraj total de 1,4 milioane de exemplare. În medie, o carte publicată în România are un tiraj imprimat de 600 de exemplare. În întreaga țară, există aproximativ 260 de librării fizice, însă, în ultimii ani, a crescut foarte mult numărul librăriilor on-line. Există aproape 600 de astfel de librării. Cu toate acestea, volumul comerțului cu carte electronică are o cotă de piață de doar 0,5 la sută. Există mai multe motive pentru o astfel de situație. În primul rând, cărțile electronice sunt mult mai ieftine decât cele tipărite. În al doilea rând, românii preferă să citească volume gratuite, chiar dacă multe dintre acestea sunt piratate. Experții cred, însă, că piața cărților electronice va crește rapid, pentru că tinerii sunt mai dispuși să plătească sume mici pentru a cumpăra o carte electronică originală. Apoi, dezvoltarea pieței este favorizată de ieftinirea tabletelor, a celorlalte dispozitive de lecturat electronic, dar și a conexiunilor la Internet. Toți acești factori ar putea duce la o creștere a pieței de cărți electronice, care s-ar putea apropia de o jumătate de milion de euro în acest an.

Claudiu Pădurean

Comments

comments

SHARE
Previous articleTony Blair cere oponenților Brexit să lupte pentru rămânerea Marii Britanii în UE
Next articleO aplicație pentru logistică 
dezvoltată la Cluj, în Top 10 mondial
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

twelve + seventeen =