Calcarul de Viștea, una dintre cele mai apreciate pietre decorative din această parte a Europei

Trimite și altora

visteaUna dintre cele mai frumoase pietre decorative din această parte a Europei este calcarul de Viștea. Piatra extrasă de carierele de lângă Cluj este utilizată de meșteri pietrari pentru a decora locuințe de lux din Franța sau din Elveția. În trecut, calcarul de Viștea a fost utilizat pentru a decora fațadele unor clădiri precum Palatul Parlamentului din Budapesta, Casa Poporului din București sau Palatul Banffy din Cluj.

Dealurile calcaroase care înconjoară satul Viștea de lângă Cluj ascund un calcar de o calitate deosebită. Piatra de Viștea este folosită încă din Evul Mediu pentru crearea unor elemente decorative care au ajuns să împodobească palate răspândite în întreaga Europă Centrală, din Viena și Praga și până în Transilvania. Calcarul de Viștea a fost folosit pe vremea Imperiului Austro-Ungar pentru a împodobi fațada Palatului Parlamentului din Budapesta. În perioada comunistă, piatra de Viștea a fost utilizată pentru fațada Casei Poporului. Uneori, elementele decorative erau alese personal de Elena Ceaușescu, își amintește unui dintre meșterii veterani, Ștefan Otvos.

Calcarul de Viștea are mai multe varietăți, spune proprietarul unui atelier din sat, Levente Barta-Szallas. Meșterii pietrari din Viștea lucrează în prezent în toată Europa. Piatra transilvăneană este folosită pentru a împodobi vilele unor oameni de afaceri din Franța, din Elveția sau din țările arabe.

Comments

comments

SHARE
Previous articlePreparate din carne produse la Mihai Viteazu, maturate în Salina Turda
Next articleDouă salarii minime: unul la stat, altul la privat. Efecte și pericole
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

four + 10 =