Saltera sau cum să îți construiești o salină artificială în Cluj

Trimite și altora

IMG_2829În Cluj apar tot mai multe saline artificiale, care oferă beneficiile haloterapiei pentru cei care au nevoie de ele. În aceste saline, sunt utilizate mai multe tipuri de sare, adusă din minele din Transilvania, dar și din Himalaya.

Salinele artificiale au fost create pentru a oferi beneficiile haloterapiei și celor care, din lipsa timpului sau a banilor, nu își permit să petreacă perioade mai lungi în salinele naturale. Haloterapia reprezintă efectele benefice pe care aerul sărat le are asupra organismului uman și este utilă în combaterea unor afecțiuni ale sistemului respirator. În Cluj, aceste saline artificiale combină sarea extrasă din minele din Transilvania cu sare adusă din Himalaya, după cum spune Cătălin Dan, care a amenajat o salină în apropierea Gării din Cluj. Este vorba de salina Saltera, de pe strada Horea numărul 75. Salina are o suprafață de 150 de metri pătrați, iar amenajarea ei a costat aproximativ 30.000 de euro, afirmă antreprenorul Cătălin Dan.

”Noi facem aici haloterapie, care este tratamentul cu aer sărat. Este un procedeu simplu și de efect, într-un mediu care simulează microclimatul unei saline naturale, pentru a trata diferite afecțiuni, în special cele respiratorii și de piele. La construcția salinei am folosit 13 tone de sare de Praid, de sare de Himalaya și sare de la Ocna Dej, toate în stare naturală, pentru a asigura un microclimat pur, antibacterian. Aerul pe care-l inspirați în interior este curat, fără alergeni și saturat în ioni negativi, având o salinitate calculată de aproximativ 4,5 – 5 microni de NaCl per metru cub”, spune Cătălin Dan.

În general, salinele sunt amenajate în încăperi care imită condițiile din salinele naturale. Saltera, de exemplu, funcționează într-un demisol vechi, care a permis rapid crearea unui mediu care îl imită pe cel al salinelor săpate sub dealurile Transilvaniei. Vizitatorii salinelor artificiale sunt încântați de condițiile oferite. ”Este foarte frumos amenajată și pot să spun că sunt bucuroasă pentru că nu trebuie să mă duc până la Turda sau în altă parte, pentru a-i trata pe copiii mei, care au răcit. Am fost deja la câteva ședințe și se văd deja rezultatele”, spune una dintre clientele Saltera.

Medicii recomandă cure de câte 10 ședințe în salinele naturale sau artificiale, în așa fel încât haloterapia să aibă efectele scontate. O vizită la salină trebuie să dureze între 45 de minute și două ore.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY