Preparate din carne produse la Mihai Viteazu, maturate în Salina Turda

Trimite și altora

IMG_2899O gamă de specialităţi din carne, produse printr-un procedeu unic în România, prin maturare într-o veche galerie din Salina Turda, a fost scos pe piaţă de un producător din Cluj. Aceste mezeluri sunt primele produse tradiționale din carne atestate oficial în județul Cluj.

O galerie care este în afara circuitului turistic a fost închiriată de un producător local de mezeluri. Aici sunt maturate vreme de 25 de zile preparatele din carnea porcilor crescuți în gospodăriile din jurul Turzii.

Un producător de mezeluri din comuna Mihai Viteazu, județul Cluj, CIA Aboliv, a avut ideea de a folosi proprietățile deosebite ale aerului sărat din Salina Turda pentru a crea o gamă unică de alimente. Produsele din carnea porcilor cumpărați de la localnici sunt mai întâi ținute într-o apă sărată adusă de la câțiva kilometri, dintr-o fântână numită Mărătoarea din Micești. Fântâna a fost creată de o bombă de aviație, căzută lângă Turda în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial. Apoi, preparatele sunt duse în salină, spune directorul companiei care produce aceste mezeluri, Olivian Bogdan.

„Am ales acest spaţiu pentru că a fost măsurat un an de zile şi am constatat că fluctuaţiile de temperatură şi umiditate sunt foarte foarte mici. (…) Având în vedere că acestea sunt produse cu atestat de produs tradiţional, este singurul produs din carne din Cluj, capacitatea este foarte mică, de 400 de kilograme pe lună, dar este un produs în care noi am pus foare mult suflet şi un produs unic în România”, a declarat Olivian Bogdan. El a precizat că gama Salinate reprezintă doar 2 la sută din capacitatea de producţie a fabricii.

Aerul din Salina Turda conferă preparatelor proprietăți deosebite, mai spune producătorul.

Preparatele maturate în Salina Turda sunt vândute deocamdată doar pe plan local. Ele pot fi cumpărate de la magazine din Turda și din Mihai Viteazu, dar și de la un automat amplasat la intrarea în salină. Compania producătoare le va vinde însă în curând și în Cluj și în București, în Mega Image. Investiția în amenajarea galeriei a fost de aproximativ 100.000 de euro.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

19 − 12 =