Tradiția fabricării cidrului și a hidromelului renaște în Transilvania

Trimite și altora

cidruTradiția fabricării unor băuturi tradiționale renaște în Transilvania. Cidrul de mere sau de pere, dar și vinul de mere sunt produse din nou de artizani care reușesc să le vândă la târgurile de profil sau prin intermediul unor mici rețele de magazine.

Arta fabricării unor băuturi tradiționale, altele decât pălinca și vinul, părea pierdută în lungile decenii de comunism. Însă, în anumite zone din Transilvania, această artă a renăscut în ultimii ani. În zona Munților Apuseni, există oameni care produc vin de zmeură. În alte zone, însă, oamenii fac vin de miere, spune activistul civic Alin Prunean, care mai afirmă că rețeta acestui vin de miere, mied sau hidromel este una simplă.

O altă băutură tradițională este cidrul de mere, spune unul dintre primii producători de cidru din regiune, Daniel Crișan. Asociatul său, Sergiu Mureșan, spune că a descoperit gustul acestei băuturi în Occident. ”Noi am trăit în Franța și în Marea Britanie și acolo am descoperit cidrul”, spune Sergiu Mureșan. Cei doi asociați au fondat o fabrică ce produce această băutură în satul Zimbor. Deja, au scos pe piață cidru de mere, iar acum se pregătesc să livreze pe piață și cidru de pere.

Experții în turism spun că astfel de băuturi tradiționale sunt foarte importante, pentru că ele influențează gastronomia diferitelor regiuni. Iar în ultimii ani, ramura turismului cu cea mai bună dinamică a fost tocmai cea care pune accentul pe diversitatea culinară.

Foto: Magazin Salajean

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY