RFI: Premierul May face turul Regatului Unit înainte de declanșarea “divorțului” de UE

Trimite și altora

tereza mayPremierul Theresa May a început în această dimineaţă un ultim tur al Marii Britanii, într-o încercare de a interacţiona cu toate administraţiile descentralizate ale ţării înainte de declanşarea retragerii din Uniunea Europeană. Brexitul ar urma să fie declanșat oficial în 29 martie.

Theresa May a promis că va declanşa articolul 50 până la finele lunii martie, iar până atunci va vizita Regatul Unit pentru a afla părerile oamenilor vizavi de Brexit. Călătoria premierul britanic a început azi, cu Țara Galilor ca primă destinație, transmite RFI România.

Referendumul din vară, care a dus la retragerea din blocul comunitar, a expus adevărate clivaje care ameninţă unitatea Marii Britanii, având în vedere că majoritatea s-a dovedit pro-europeană în Irlanda de Nord şi Scoţia, dar alegătorii din aceste două provincii au fost depăşiţi numeric la urne de votanţii eurosceptici din Ţara Galilor şi Anglia.

Experţii Institutului pentru Guvernare au avertizat că există o uriaşă lipsă de claritate cu privire la rolul pe care-l vor avea legislaturile din Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord în procesul de Brexit.

Astăzi, Theresa May şi David Davis – ministru pentru Brexit – se vor întâlni cu prim-ministrul Ţării Galilor, Carwyn Jones, pentru a discuta cum va profita Ţara Galilor de oportunităţile oferite de către Brexit.

De asemenea, May a precizat că doreşte ca fiecare provincie să profite de oportunităţile ieşirii Marii Britanii din UE.

Între timp, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, declară că nu este ingrijorat de posibilitatea ca, după Marea Britanie, și alte țări să părăsească Uniunea Europeană, deoarece Brexitul le va face să înțeleagă că ieșirea din UE nu este o opțiune bună. Într-un interviu acordat ediției de sâmbătă a cotidianului Bild, Juncker a mai spus și că Marea Britanie va trebui să se obișnuiască să fie tratată ca o țară care nu mai este membră. “Să fii membru pe jumătate și să alegi doar ce-ți convine nu este posibil. În Europa, mănânci ce ai pe masă sau nu te așezi la masă”, a adăugat președintele Comisiei Europene.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY