RFI: Tunul de lumină care poate salva omenirea de asteroizi, inventat la Cluj

Trimite și altora

inventicaRujul comestibil, tunul spaţial de lumină care poate topi meteoriţii sau softul şi aparatul care îi ajută pe cercetători să controleze instrumentele de laborator de pe telefonul mobil. Acestea sunt câteva dintre cele 370 de invenţii prezentate la Cluj. Cel mai mare salon de inventincă din Transilvania, ProInvent, este găzduit de Univesitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

Unul dintre cele mai obişnuite scenarii de filme cu temă apocaliptică este acela în care un meteorit sau asteroid se apropie prea tare de pământ şi ameninţă să distrugă viaţa de pe Terra. Acest scenariu este plauzibil. De aceea, cercetătorii români au creat prototipul unui instrument care ar putea să salveze omenirea. Este vorba despre un tun spaţial cu lumină al cărui rol ar fi acel de a topi meteoritul sau asteroidul care se îndreaptă spre Pământ. Acest instrument poate fi folosit nu doar pentru a distruge ceva, ci şi pentru a direcţiona fascicule de lumnă spre panouri fotovoltaice, care vor alimenta cu energie staţiile spaţiale sau sateliţii, spune unul dintre tinerii implicaţi în acest proiect, Horaţiu Şerbescu, de meserie inginer.

“Principiul de funcţionare este foarte simplu: lumina este reflectată de oglinda mare a acestui tun spaţial, iar apoi este reflectată către o oglindă mică, de unde lumina pătrunde într-un ghid de undă reflectată din cele două oglinzi. Lumina loveşte meteoritul sau asteroidul, topindu-l sau pulverizându-l complet”, a spus Horaţiu Şerbescu.

Salonul de Inventică de la Cluj este domniat de invenţiile create de tineri. Unii dintre ei sunt chiar studenţi. Aşa ar fi Robert Szabo, student la Facultatea de Chimie la Universitatea Babeş-Bolyai. Împreună cu colegii săi, acesta a creat un dispozitiv şi un software prin care controlează aparatura de laborator şi reacţiile chimice, de la distanţă, cu ajutorul telefonului mobil.

„Iniţiativa noastră a venit pentru că reacţia chimică durează foarte mult timp, chiar şi 29 de ore, şi atunci trebuie să monitorizăm în continuu parametrii. Am luat un senzor de PH şi unul de temperatură şi putem să le monitorizăm printr-un laptop sau smartphone”, a explicat Robert Szabo.

Nu doar domeniul tehnologiei a beneficiat de invenţii, în ultima perioadă, ci şi cel al ştiinţelor vieţii. O echipă de studente ale Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a creat deja cunoscutul ruj comestibil. Acesta este destinat să fie un desert original servit doar în restaurantele de lux, explică una dintre studentele inventatoare, Cerasela Suciu.

“Ideea a început şi datorită coordonatorilor mei şi experienţei lor în gastronomie moleculară. Având în vedere că suntem femei cele care lucrăm în laborator, ne-am gândit să facem ceva spectaculos şi cu impact social şi ne-am gândit la un ruj. Acesta poate fi servit sub forma unui desert. Rujurile de pe piaţă au tot felul de ingrediente nu tocmai naturale, însă rujul nostru este 100% natural. Nu o să-l găsim niciodată la raionele supermarketurilor, ci trebuie consumat imediat după ce este preparat”, a spus Cerasela Suciu.

Salonul de Inventică de la Cluj va fi deschis până vineri la ora 14.00, în sediul Universităţii Tehnice de pe bulevardul Muncii. Intrarea este liberă.

 

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY