Cheile din Munții Apuseni atrag tot mai mulți turiști

Trimite și altora

cheile turziiCheile Turzii, cele ale Tureniului, dar și Cheile Runcului, ale Borzeștlor sau ale Vălișoarei atrag tot mai mulți turiști. Oamenii sunt încântați de peisajele Munților Apuseni și de posibilitatea de a explora zone mai puțin aglomerate.

Cheile Turzii reprezintă unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Munții Apuseni. Suprafața rezervației naturale este una mare, de 324 de hectare. Aici trăiesc mai mult de 1.000 de specii de plante, de animale sau de fluturi. Cheile Turzii au o lungime de 1.300 de metri, iar înălțimea pereților este de 200 de metri. Custozii Cheilor Turzii au construit patru punți peste Valea Hășdatelor. Aceste chei sunt vizitate de amatorii de escaladă, dar și de cei de drumeții.

Cheile Tureniului, în schimb, sunt mai greu de străbătut. Rezervația naturală are doar 25 de hectare. Aceste chei au o lungime de 1.800 de metri, iar pereții au înălțimea de 100 – 150 de metri. Cheile Tureniului sunt celebre pentru cascadele și peșterile săpate de apă în calcar.

cheile tureniului

Cheile Borzeștiului au o suprafață protejată de doar câteva hectare și sunt cele mai greu accesibile. Turiștii care le străbat pe jos sunt uimiți de frumusețea cascadelor.

cheile borzesti

În schimb Cheile Runcului, lungi de aproximativ un kilometru, pot fi străbătute cu mașina. Altitudinea dealurilor care mărginesc această zonă variază între 900 și 500 de metri. Turiștii sunt impresionați de frumusețea locului.

cheile runcului

Cel mai ușor de străbătut sunt Cheile Vălișoarei. Ele sunt străbătute de un drum asfaltat care face legătura dintre Valea Arieșului și cea a Mureșului. Drumul șerpuiește mai mult de doi kilometri prin aceste chei, care îi atrag pe amatorii de drumeții. Altitudinea pereților care mărginesc această formațiune se apropie de 1.000 de metri. În zonă se strâng și amatorii de parapantă, atrași de curenții de aer generați în zona dintre Cheile Vălișoarei și Piatra Secuiului. Oamenii vin din țări precum România, Polonia, Ungaria, Germania, Olanda sau Marea Britanie.

Digital Camera
Digital Camera

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY