Bani europeni pentru Castelul Banffy din Răscruci

Trimite și altora

castelul-banffy-rascruciConsiliul Județean Cluj va cere bani europeni pentru restaurarea și conservarea castelului Banffy din Răscruci. Consilierii județeni au aprobat depunerea unei cereri de finanțare în valoare de 20,14 milioane de lei.

 

Cererea ar urma să fie depusă pentru fondurile administrate prin intermediul Programului Operațional Regional. Valoarea finanțării nerambursabile solicitate este de 19,29 de milioane de lei. Realizarea proiectului ar urma să genereze șase noi locuri de muncă, în prima fază, în care castelul va fi introdus în circuitul turistic.

 

Castelul Banffy din Răscruci a fost ridicat în stil ecletic în secolul al XVIII-lea. Forma actuală a clădirii, influențată de neoclasic, datează din anul 1809. Printre cei mai iluștri locatari ai castelului se numără baronul Adam Banffy.

 

Pavilionul castelului a fost realizat în stil roman. Sufrageria sa a fost amenajată în stil renascentist. Pereții sunt îmbrăcați în lemn. De asemenea, tavanul sufrageriei este realizat din lemn casetat. Casetele sunt sculptate în stilul Renașterii germane. Pe casetele tavanului sunt imprimate blazonul și genealogia familiei Banffy, precum și figurile unor personalități importante din istoria Ungariei și din cea a Transilvaniei.

 

În sufragerie a fost păstrat un bufet din lemn sculptat, precum și o vitrină sculptată, cu o valoare artistică deosebită. Această vitrină a fost expusă, în secolul al XX-lea, la Paris. Parcul castelului era, odinioară, unul dintre cele mai frumoase din Transilvania și are o suprafață de 4,5 hectare. În mijlocul parcului era un iaz, care a devenit în ultimii ani un teren mlăștinos. Parcul ar urma să fie refăcut cu autorul banilor europeni.

 

Claudiu Pădurean

 

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY