Membrii comunității franceze din Cluj și-au exercitat dreptul de vot la alegerile prezidențiale franceze la secția de votare amenajată în clădirea Institutului Francez. Pe listele electorale s-au înscris 506 alegători, adică mai puțin de jumătate din totalul francezilor care locuiesc în județ. Cei mai mulți dintre cei care au votat la Cluj se așteaptă ca noul președinte al Franței să continue politica proeuropeană a predecesorilor săi, potrivit ClujToday.ro.
”Sper, totuși, să susțină în continuare Uniunea Europeană, pentru că îmi doresc ca, în continuare, studenții francezi din străinătate să se poată întoarce în țara lor sau să studieze în continuare unde doresc afară. Apoi, există numeroase probleme: șomajul, avansul islamismului…”, a spus o studentă.
”Am o speranță foarte vagă, nu prea știu ce să vă răspund. Sper că va fi un președinte care să răspundă așteptărilor numeroșilor alegători francezi”, a adăugat o altă tânără, în timp ce un domn în vârstă a declarat că așteaptă ca noul președinte să facă mai puține ”tâmpenii” decât predecesorii săi.
Cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale va avea loc peste două săptămâni. La Cluj, secția de votare va funcționa, de asemenea, în clădirea Institutului Francez.
Centristul independent Emmanuel Macron a ieşit în fruntea primului tur de scrutin prezidenţial din Franţa cu un scor între 23% şi 24% în funcţie de exit poll-uri, fiind urmat de extremista de dreapta Marine Le Pen între 21,6% şi 23%. Pe locul trei, umăr la umăr, stângistul Jean-Luc Mélenchon şi conservatorul François Fillon, ambii creditaţi cu un scor între19 şi 20 de procente. Benoît Hamon, estimat între 6% şi 7%, obţine cel mai slab scor al socialiştilor din 1969 încoace. E vorba pentru moment doar de rezultate parţiale bazate pe estimările institutelor de sondaje, potrivit RFI România.