RFI, Accent pe istorie: De ce serbăm ziua de #10Mai?

Trimite și altora

coroanaPentru bunicii şi străbunicii noştri, ziua de 10 Mai avea o cu totul altă rezonanţă decât pentru generaţia părinţilor noştri sau chiar a noastră. Pe vremuri, românii se îmbrăcau în strai festiv şi, indiferent de statutul social, marcau această zi de sărbătoare aşa cum ştia, fiecare, mai bine, potrivit RFI România.

Poate vă aduceţi aminte cum Caragiale relata că domnul Goe a fost dus de mamiţa lui la Bucureşti, ca premiu pentru bună purtare, fix de 10 Mai. Trecând de la zeflemeaua lui Caragiale, la faptele istorice care au făcut din 10 Mai o zi atât de importantă pentru istoria României, trebuie menţionate cele trei momente care au consacrat această dată.

La 10 Mai 1866, Carol I a devenit domnitor al României. 11 ani mai târziu, statul român şi-a oficializat independenţa faţă de Imperiul Otoman, iar la 10 mai 1881 România devenea regat.

Anul acesta, în 10 Mai se împlinesc 140 de ani de când principele domnitor Carol I a semnat documentul prin care era proclamată independenţa României, după cum spunea istoricul Neagu Djuvara, într-un interviu acordat Televiziunii Române, în 2014.

Această independenţă a fost câştigată pe câmpurile de luptă din Balcani, unde s-au înfruntat, iniţial, armata rusă şi cea turcă. La începtutul războiului, Rusia respinsese ajutorul oferit de România, însă, după o serie de înfrângeri suferite de ruşi, intervenţia militară a românilor a înclinat balanţa victoriei. Carol I a comandat, personal, trupele ruso-române de la Plevna, unde a obţinut cea mai importantă victorie a războiului. Acum 140 de ani, România nu a câştigat doar independenţa, ci şi Dobrogea şi Insula şerpilor. În schimb, Rusia şi-a încălcat angajamentul de a respecta integritatea României şi a ocupat Basarabia de sud.

Din flăcările războiului de independenţă s-a născut şi simbolul suveranităţii României: Coroana de Oţel. Această coroană a fost turnată, la propriu, din oţelul unui tun otoman capturat la Plevna. Coroana este expusă la Muzeul Național de Istorie a României din București. O copie fidelă a coroanei se găsește și la Castelul Peleș.

Încet, aceste simbouri îşi regăsesc locul în societatea românească. De anul trecut, 10 mai a redevenit sărbătoare naţională, prin decizia Parlamentului, şi tot printr-o decizie a deliberativului, coroana de oţel a fost repusă pe stema oficială a României.

Vă invităm să rămâneţi alături de noi la rubrica Accent pe istorie, pentru a redescoperi poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

 

Bianca Pădurean

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY