David Schlaefer: Statele Unite ale Americii își doresc un NATO mai puternic!

Trimite și altora

IMG_5255Statele Unite ale Americii își doresc consolidarea parteneriatului cu România. Acest parteneriat nu vizează doar cooperarea în domeniul militar, ci și lupta împotriva terorismului, a traficului de ființe umane, a criminalității organizate și a spălării banilor, precum și colaborarea în domenii precum respectarea drepturilor omului și îmbunătățirea situației minorității rome, a declarat la Cluj, în cadrul unei conferințe organizate de Universitatea Babeș-Bolyai, intitulată ”Guvernanță, Intelligence, Securitate”, atașatul politic al Ambasadei SUA la București, David Schlaefer. El însă a adăugat că piatra unghiulară a cooperării româno-americane rămâne relația privilegiată construită atât la nivel bilateral, cât și în cadrul NATO.

Liderii Statelor Unite ale Americii își doresc un NATO mai puternic și care este capabil să lupte și împotriva unor fenomene precum terorismul și expansiunea extremismului. Această poziție a fost exprimată clar de președintele Donald Trump, a declarat atașatul politic al Ambasadei SUA la București, David Schlaefer.

”Statele Unite ale Americii speră să vadă un NATO care își extinde operațiunile, precum și scopul pentru a se concentra mult mai direct asupra uneia dintre cele mai mari, chiar vitale lupte și provocări din timpurile noastre: mă refer la contraterorism și înfrângerea extremismului”, a spus atașatul politic al Ambasadei SUA.

Diplomatul american și-a exprimat în acest context regretul față de atacurile teroriste care au avut loc în Franța și în Marea Britanie în ultima perioadă. David Schlaefer a subliniat faptul că, în ciuda unor relatări care au apărut în mass-media, președintele Donald Trump a exprimat foarte clar importanța pe care o acordă Articolului 5 din Tratatul NATO. Acesta prevede solidaritatea totală, imediată și efectivă a statelor membre ale Alianței dacă unul dintre ele este atacat. Sau, mai simplu, Articolul 5 din Tratatul NATO instituie principiul ”Toți pentru unul, unul pentru toți”. Acest articol își păstrează întreaga importanță, mai afirmă David Schlaefer.

”A fost o ceremonie dedicată Memorialului Articolului 5, articol care impune tuturor membrilor să se implice în apărarea colectivă atunci când oricare membru este atacat. Motivul pentru care președintele Trump a acordat prioritate acestei ceremonii de la acest memorial în special și pentru care a petrecut atât de mult timp cu colegii săi din NATO, în ciuda a ceea ce ați putut auzi sau citi în unele canale media, este că poziția președintelui și a Statele Unite este aceea că lumea are nevoie de puterea și de conducerea NATO acum mai mult decât vreodată înainte”, a afirmat David Schlaefer.

Diplomatul american a adăugat că Statele Unite ale Americii își vor spori prezența în regiune, inclusiv prin intermediul unor exerciții organizate sub egida NATO. Unul dintre acestea, care ar urma să aibă loc în această vară, va implica peste 10.000 de soldați.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

8 + 15 =