Statele Unite, Marea Britanie și Franța au atacat ținte din Siria. Rusia: ”Vor fi consecințe”

Trimite și altora

Forțe armate ale SUA, Marea Britanie şi Franţa au atacat sâmbătă dimineaţă mai multe ținte din Siria care se presupune că ar avea legătură cu armele chimice pe care regimul sirian este acuzat că le-a folosit împotriva civililor din Duma în urmă cu o săptămână, relatează BBC.

În cadrul unui briefing la Pentagon. generalul Joseph Dunford a precizat care au fost cele trei ţinte lovite:  un centru de cercetare din Damasc despre care se crede că ar avea legătură cu producţia de arme chimice şi biologice, un depozit de arme chimice la vest de Homs şi un depozit de echipamente pentru armele chimice şi un important centru de comandă tot de lângă Homs, potrivit RFI.ro.

Britanicii au vizat cel de-al doilea obiectiv anunţat de generalul Dunford, respectiv un depozit de arme chimice la vest de Homs, unde de fapt se crede că s-ar afla precursori pentru arme chimce, conform Ministerului britanic al Apărării.

“O operaţiune comună cu Franţa şi Marea Britanie este în curs”, a confirmat într-un discurs preşedintele SUA Donald Trump. “Suntem pregătiţi să susţinem acest tip de tăspuns până când regimul sirian va înceta să utilizeaze agenţi chimici interzişi”, a adăugat el.

Premierul britanic Theresa May a confirmat implicarea Marii Britanii, spunând că nu a existat o alternativă la folosirea forţei, dar precizând că loviturile aeriene nu au legătură cu “o schimbare de regim”.

Şi preşedintele Franţei Emmanuel Macron a confirmat participarea ţării sale la operaţiunile din Siria: “Zeci de bărbaţi, femei şi copii au fost masacraţi cu arme chimice” a declarat el, referindu-se la atacul de la Duma, adăugând că “linia roşie a fost încălcată”.

Pentagonul a precizat că Rusia nu a fost notificată în legătură cu operaţiunile militare.

Televiziunea de stat din Siria a anunţat că au fost doborâte mai multe rachete. Secretarul Apărării James Mattis a declarat însă că SUA nu a suferit pierderi în cadrul operaţiunii. Mattis a adăugat că intensitatea atacului a fost dublă faţă de cea din aprilie 2017 după atacul chimic de la Khan Sheikhoun soldat cu moartea a 80 de persoane.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a transmis o declaraţie în care îşi afirmă susţinerea faţă de atacurile lansate de SUA, Marea Britanie şi Franţa în Siria.

Rusia la rândul ei a transmis o declaraţie prin ambasadorul în SUA în care avertizează că “astfel de acţiuni nu vor rămâne fără consecinţe”.

“Un scenariu predefinit a fost pus în aplicare. Suntem din nou ameninţaţi. Am avertizat că astfel de acţiuni nu vor rămâne fără consecinţe. Întreaga responsabilitate pentru ele revine Washingtonului, Londrei şi Parisului”, a afirmat ambasadorul.

Purtătorul de cuvânt al MAE rus Maria Zaharova afirmă într-o postare pe Facebook că ”trebuie să fii anormal să ataci capitala Siriei exact când existau şanse de pace”.

Comments

comments

SHARE
Previous articleVremea frumoasă a umplut stațiunile din Munții Apuseni
Next articlePeste 8.000 de cetățeni străini trăiesc în Cluj. Cei mai mulți sunt studenți
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

2 × four =