Legislativele franceze: primele estimări schiţează o victorie uriaşă a partidului prezidenţial, La République en Marche

Trimite și altora

legisaltive47 de milioane de francezii erau chemaţi duminică 11 iunie să voteze în cadrul primului tur al legislativelor. Aproape 8 mii de candidaţi se prezentau pentru a ocupa unul din cele 577 de mandate de deputat. Partidul preşedintelui Emmanuel Macron, La République en Marche e dat mare câştigător în timp ce partidele tradiţionale – conservator, socialist, comunist sau de extremă dreaptă – ar urma să iasă foarte fragilizate după acest nou test electoral, potrivit RFI România.

 

Tinând cont de estimările date mai jos şi de felul în care se vor distribui voturile la turul doi, iată cum s-ar împărţi cele 577 de mandate de deputat (majoritatea absolută este de 289)

La République en Marche/MoDem – între 390 şi 430 de mandate

Republicanii (conservatorii din LR)/UDI – între 85 şi 125 de mandate

Socialiştii şi aliaţii lor – între 20 şi 35 de mandate

Franţa nesupusă (stânga radicală) – între 11 şi 21 de mandate

Frontul naţional – între 3 şi 10 mandate

Rata absenteismului, 51,2% din primele estimări, reprezintă un record în ultimii 50 de ani, mai exact de când există a 5-a Republică franceză.

Participarea joacă un rol esenţial la acest scrutin de tip majoritar în două tururi. Doar candidaţii care obţin cel puţin 12,5% din voturile celor înscrişi pe liste se pot califica în turul doi de săptămâna viitoare. Cu cât absenteismul este mai mare, cu atât pragul de calificare în turul doi e mai sus.

François Baroin (Republicanii – LR) : « La turul doi de duminica viitoare trebuie o mobilizare maximă pentru a evita ca puterile să fie concentrate în mâinile unui singur partid.»

Frontul naţional (extrema dreaptă) recunoaşte « o decepţie » şi dă vina pe modul de scrutin pentru a explica « rata de absenteism catastrofală ». Marine Le Pen, lidera mişcării, le cere alegătorilor să meargă masiv la vot pe 18 iunie « pentru a contra proiectele preşedintelui Emmanuel Macron. »

Primul secretar al Partidului socialist, Jean-Christophe Cambadélis, notează că acest prim tur al legislativelor « marchează un recul fără precedent al stângii şi în particular al PSului. Totul arată că La République en Marche are déjà majoritatea absolută » a mai spus responsabilul socialist.

Comments

comments

SHARE
Previous articleDonald Trump: Angajez SUA faţă de Articolul 5. România e un membru valoros al coaliţiei împotriva terorismului
Next articleClujul găzduiește conferința Open Innovation 2.0
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

10 + 17 =