Tinând cont de estimările date mai jos şi de felul în care se vor distribui voturile la turul doi, iată cum s-ar împărţi cele 577 de mandate de deputat (majoritatea absolută este de 289)
La République en Marche/MoDem – între 390 şi 430 de mandate
Republicanii (conservatorii din LR)/UDI – între 85 şi 125 de mandate
Socialiştii şi aliaţii lor – între 20 şi 35 de mandate
Franţa nesupusă (stânga radicală) – între 11 şi 21 de mandate
Frontul naţional – între 3 şi 10 mandate
Rata absenteismului, 51,2% din primele estimări, reprezintă un record în ultimii 50 de ani, mai exact de când există a 5-a Republică franceză.
Participarea joacă un rol esenţial la acest scrutin de tip majoritar în două tururi. Doar candidaţii care obţin cel puţin 12,5% din voturile celor înscrişi pe liste se pot califica în turul doi de săptămâna viitoare. Cu cât absenteismul este mai mare, cu atât pragul de calificare în turul doi e mai sus.
François Baroin (Republicanii – LR) : « La turul doi de duminica viitoare trebuie o mobilizare maximă pentru a evita ca puterile să fie concentrate în mâinile unui singur partid.»
Frontul naţional (extrema dreaptă) recunoaşte « o decepţie » şi dă vina pe modul de scrutin pentru a explica « rata de absenteism catastrofală ». Marine Le Pen, lidera mişcării, le cere alegătorilor să meargă masiv la vot pe 18 iunie « pentru a contra proiectele preşedintelui Emmanuel Macron. »
Primul secretar al Partidului socialist, Jean-Christophe Cambadélis, notează că acest prim tur al legislativelor « marchează un recul fără precedent al stângii şi în particular al PSului. Totul arată că La République en Marche are déjà majoritatea absolută » a mai spus responsabilul socialist.