Comerțul on-line va depăși două miliarde de euro în România în 2017. Jumătate din tranzacții vor fi generate de dispozitivele mobile

Trimite și altora

Floraria MagnoliaVolumul total al comerțului on-line din România va depăși în acest an pragul de două miliarde de euro, estimează experții în domeniu. Unii dintre ei estimează chiar că cifra totală va trece de 2,5 miliarde de euro. Această estimare nu include plăți pentru diferite servicii, pentru utilități, bilete de avion, bilete de autobuz sau de tren, tichetele de intrare la diferite evenimente precum concertele sau rezervări de hoteluri, vacanțe sau asigurări auto sau medicale.

Specialiștii în comerț electronic estimează că, în fiecare zi, în medie, românii cheltuiesc șapte milioane de euro pentru a cumpăra on-line diferite produse. În 2016, cifra zilnică a cumpărăturilor on-line a fost de peste cinci milioane de euro. Dacă în 2016, volumul comerțului on-line a crescut cu aproximativ 30 la sută față de 2015, în acest an, creșterea va fi și mai mare, estimează Ioana Molnar, care conduce cea mai importantă platformă on-line de comerț cu flori, Magnolia.ro. ”Estimez o creștere de 40 la sută în on-line. Acesta este viitorul”, a declarat Ioana Molnar.

Cele mai mari creșteri ale comerțului electronic sunt generate de locuitorii marilor orașe, afirmă George Șerban, fondator al unuia dintre cele mai mari magazine on-line de jucării, BestKids.ro. ”În prezent, 35 la sută din cifra noastră de afaceri este generată de comenzile din București. La început aveam 50 la sută dintre comenzi venite de la clienții bucureșteni, dar proporția lor a scăzut, nu pentru că a scăzut volumul livrărilor în București, ci pentru că au fost creșteri mai consistente în orașe precum Cluj, Constanța sau Iași”, a spus George Șerban.

Specialiștii în comerț electronic remarcă faptul că a crescut spectaculos procentul tranzacțiilor on-line efectuate de pe telefoanele mobile sau de pe tablete. În total, aceste dispozitive generează mai mult de 40 la sută din comerțul electronic, iar analiștii economici estimează că, până la finalul acestui an sau începutul anului viitor, dispozitivele mobile vor genera mai mult de jumătate din totalul cumpărărilor on-line de bunuri.

Claudiu Pădurean

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY