De Ziua Independenței Republicii Moldova, Maia Sandu anunță că va depune o plângere penală pe numele lui Igor Dodon

Trimite și altora

De Ziua Independenței Republici Moldova, Maia Sandu, președinta Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), a anunțat că în zilele următoare, va depune o plângere penală la Procuratura pe numele șefului statului. Liderul PAS susține că Igor Dodon este un ”trădător de țară”, ”acţionează în interesul unui stat străin, subminând în mod deschis şi făţiş Independenţa ţării”, potrivit RFI România.

Într-o declarație a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), făcută publică duminică, se arată că ”este de datoria noastră să condamnăm și să oprim acţiunile de trădare ale cetăţeanului Dodon Igor împotriva statului R. Moldova și a cetățenilor”. Potrivit celor de la PAS, Dodon se identifică deschis cu interesele Federaţiei Ruse, devenind un „vasal” al Preşedintelui Putin, în loc să promoveze interesele naţionale ale Republicii Moldova. Totodată, șeful statului, susțin reprezentanții formațiunii de la Chișinău, ”folosește finanţare obscură, din afara ţării, atât din off-shore-uri, cât şi din Federaţia Rusă pentru tot felul de activităţi ce au drept scop promovarea imaginii sale, pentru controlarea mass-media, pentru concerte și alte evenimente care promovează imaginea PSRM și a Rusiei, fapte care contravin categoric legislaţiei Republicii Moldova și  interesului național”.

În declarație se mai arată că ”Igor Dodon subminează prin acțiuni iresponsabile și declarații agresive, relațiile cu vecinii și partenerii externi ai Republicii Moldova, în mod special cu Uniunea Europeană, România, Ucraina și SUA, astfel furând șansa cetățenilor moldoveni de a trăi într-un stat de drept și de a avea o viață mai bună”. ”Președintele promovează și stimulează separatismul, inclusiv în Găgăuzia, deşi Republica Moldova a ales calea consolidării autonomiei culturale pentru conviețuirea cu fraţii găgăuzi. Dezbinarea țării pe orice criterii, etnice, de limbă, de religie, de cultură este făcută în interes propriu și aduce daune grave cetățenilor Republicii Moldova”, afirmă reprezentanții PAS.

Liderul formațiunii politice neparlamentare a anunțat că a cerut Procurorului General al Republicii Moldova ”să inițieze o anchetă cu privire la acțiunile de subminare a statului de către Dodon, iar Parlamentul să decidă punerea sub acuzare a acestuia pentru infracțiunea de Trădare de Patrie”.

Piața Marii Adunări Naționale a fost aproape pustie dimineața. Aici, a fost dat startul programului oficial, dedicat Zilei Independenței. Doar câteva zeci de persoane puteau fi zărite în preajma Arcului de Triumf, în timp ce premierul moldovean își ținea discursul pe o scenă, instalată în fața Executivului.

La 26 ani de independență a R.Moldova, premierul Pavel Filip susține că Republica Moldova nu mai poate supraviețui unei noi revizuiri a cursului geostrategic. Trebuie spus că, anul trecut, oamenii ajunși dimineața în centrul Chișinăului, au urmărit la distanța ceremonia, după un gard de metal și păziți de un număr impunător de polițiști, întrucât în PNAM erau oficiali moldoveni.

Și în acest an, a fost organizată o paradă a portului popular, cei drept fără prea mulți spectatori.

Numărul celor veniți în centrul Chișinăului a crescut însă semnificativ spre seară. La Chișinău a avut loc un spectacol, susținut de artiști moldoveni, dar și români – trupa Holograf și Smiley.

La Bălți, capitala de nord a țării, dar și la Orhei, două orașe importante conduse primari pro-ruși, Renato Usatîi și respectiv, Ilan Shor, seara au cântat interpreți renumiți și din Rusia.

În premieră, de Ziua Independenței, președintele Parlamentului Andrian Candu a oferit ”Medalia Democrației” și diplome unor personalități.” Vom acorda anual distincții oamenilor care au reușit prin profesionalism, curaj și talent să schimbe Moldova. Artiști cu renume, funcționari modești, militari care apără pacea departe de hotarele țării noastre, polițiști care o apără acasă, medici, profesori și manageri care aduc schimbarea, făcându-și treaba excelent la locul de muncă”, a menționat Andrian Candu în cadrul unei ceremonii festive organizate la Muzeul Național de Artă.

Cea mai înaltă distincție a Parlamentului ”Medalia Democrației” a fost acordată maestrului Eugen Doga, primului Președinte al Parlamentului, Alexandru Moșanu, maiorului Ghenadie Bulgac și funcționarului Oleg Ganușceac. Totodată, au fost decernate diplome de onoare și diplome de gradele I, II și III ale Parlamentului.  Cele 31 de diplome au fost acordate profesioniștilor în diferite domenii care au reușit să înregistreze performanțe în activitatea lor de-a lungul timpului.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY