Tinerii clujeni, tot mai interesați de studiile de robotică

Trimite și altora

Interesul tinerilor din Cluj pentru robotică și inteligență artificială este tot mai mare. Și aceasta deoarece roboții sunt tot mai utili în diferite domenii, inclusiv educația. De asemenea, la Cluj au început să fie produși roboți pe scară largă.

Programele de studiere a roboticii sunt tot mai prezente, atât între cursurile oferite de universitățile clujene, cât și între orele opționale ale liceelor. Creșterea interesului este explicată de specialiștii în educație prin interacțiunea tot mai accentuată între sistemele care înglobează inteligență artificială și roboți și tineri. Un exemplu este Liceul pentru Deficienți de Vedere din Cluj. Un robot transformă textele în fișiere audio la comanda copiilor care au probleme cu văzul.

Din acest an, un robot îi asistă pe candidații care aleg să se înscrie la Facultatea de Istorie-Filosofie a Universității Babeș-Bolyai. Noua sesiune de admitere tocmai a început, iar candidații pot obține informațiile dorite cu ajutorul acestui robot, spune lectorul universitar Claudiu Marian.

Pasionații de robotică au posibilitatea să lucreze, la finalizarea studiilor, chiar în fabricile din Cluj care produc roboți. De exemplu, într-o companie olandeză care produce roboți industriali, spune directorul acestei fabrici, Kees Oosting.

Potrivit unei estimări realizate de experții în economie, peste 20 de ani, 80 la sută dintre sarcinile de serviciu executate în prezent de oameni vor fi executate de roboți. Și tot peste 20 de ani, 80 la sută dintre tinerii de atunci vor avea profesii care nu există în prezent.

Comments

comments

SHARE
Previous articleINS: Economia României a crescut cu 5,8 la sută în primul semestru
Next articleClujul, orașul românesc cu cea mai mare creștere a turismului
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

nineteen − 6 =