Ordinul Arhitecților din România va crea o bază de date inedită, care îi va cuprinde pe toți meșterii din România care produc materiale tradiționale de construcție. În această bază de date vor intra producători de cărămizi uscate sau arse în cuptoare artizanale, producători de sticlă manuală, de șindrilă, de hârtie artizanală sau de diferite structuri din lemn. Baza ar urma să fie utilizată de toți arhitecții care văd în satul românesc o sursă de inspirație pentru creațiile lor, dar și de cei care apreciază astfel de materiale.
Satul românesc și arhitectura tradițională au inspirat mai multe curente în arhitectura românească. Printre acestea s-au numărat stilul neobrâncovenesc sau cel neoromânesc, care au înflorit înainte de instaurarea comunismului. Acum, satul românesc a redevenit o sursă de inspirație pentru arhitecți de renume, spune vicepreședintele Ordinului Arhitecților din Transilvania, Horațiu Răcășan.
Arhitecții care se folosesc de sursa de inspirație reprezentată de mediul rural au nevoie de materiale tradiționale de construcție. Aceste materiale sunt produse de meșteri individuali, în cantități mici. De multe ori, arhitecții nu îi cunosc pe acești păstrători ai tradiției. De aceea, reprezentanții Ordinului Arhitecților din România vor alcătui o bază de date cu toți acești meșteri, mai spune arhitectul Horațiu Răcășan.
Baza de date cu meșterii care produc materiale tradiționale va fi publică și, cel mai probabil, va fi conectată cu site-ul Ordinului Arhitecților din România. Inițiatorii demersului speră că, astfel, vor stimula interesul celor care ar putea deveni ucenicii acestor meșteri, în condițiile în care piața materialelor tradiționale crește tot mai mult.
Foto: arhitect Liliana Chiaburu