RFI: Unde se află „cimitirul spaţial” NASA?

Trimite și altora

Cele mai multe vehicule spaţiale ce reintră în atmosfera planetei ajung în acelaşi loc. Cu mici excepţii, potrivit RFI România.

„Cimitirul” NASA se află în mijlocul Oceanului Pacific, la distanţă sigură faţă de orice formă de civilizaţie, mai exact la aproape 2.250 de kilometri de cea mai apropiată insulă locuită.

Este locul perfect pentru depozitarea „gunoiului” NASA, adică nave spaţiale şi sateliţi scoşi din uz.

Locul respectiv este atât de izolat, încât cei mai apropiaţi oameni de el sunt astronauţii de pe Staţia Spaţială Internaţională, care se află la 360 de kilometri deasupra Pământului.

Între 1971 şi 2016, agenţiile spaţiale din toată lumea şi-au „aruncat” cel puţin 260 de vehicule spaţiale în această zonă, potrivit Popular Science, citat de ScienceAlert. Bilanţul a crescut masiv din anul 2015, când cifra era de 161.

Acolo se află numeroase navete şi avanposturi spaţiale, precum staţia sovietică MIR, peste 140 de vehicule ruseşti de aprovizionare, câteva navete cargo ale Agenţiei Spaţiale Europene (precum ATV-ul Jules Verne) şi chiar o rachetă SpaceX.

De regulă, în acest „cimitir spaţial” ajung vehiculele care s-au întors pe Terra sub controlul agenţiilor spaţiale care le-au operat. Nu va fi însă şi cazul avanpostului spaţial Tiangong-1, pe care China a anunţat anul trecut că l-a scăpat de sub control şi care se va prăbuşi cândva între toamna aceasta şi primăvara anului viitor. În mod normal, cea mai mare parte a acestei staţii spaţiale va arde la reintrarea în atmosferă, însă e posibil ca unele părţi din avanpostul chinez să ajungă pe pământ sau în ocean. Problema e că în prezent, nimeni nu poate spune cu exactitate unde.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY