Statistică alarmantă a mediului de afaceri din România

Trimite și altora

Nouă din zece oameni de afaceri se plâng că schimbările legislative le afectează planurile de business. Aşa reiese din indicele percepţiei despre mediul de afaceri, realizat de Consiliul Investitorilor Străini. Mult mai relevant e faptul că cifra amintită (90%) a crescut în doar doi ani cu 65 de procente, potrivit RFI România.

Două treimi dintre oamenii de afaceri consideră că povara fiscală a crescut în ultima perioadă, iar trei sferturi dintre ei spun că mediul de afaceri din România s-a deteriorat recent, potrivit sondajului realizat de Consiliul Investitorilor Străini.

Vestea bună este că peste 60% dintre companii estimează o creştere a afacerilor în următorul an.

Daniel Anghel, membru în board-ul Consiliului Investitorilor Străini, spune la RFI că „pe tot parcursul acestui an, încă de la începutul anului, am fost martorii unor indecizii în ceea ce priveşte planurile de politică fiscală, lucruri care au dispărut peste noapte, aşa cum au şi apărut. Şi atunci, evident, din perspectiva predictibilităţii şi a stabilităţii mediului legislativ, evident că îngrijorările investitorilor români şi străini au început să fie din ce în ce mai acute”.

„Mediul legislativ din România a devenit unul foarte impredictibil, iar companiile atunci când îşi planifică menţinerea investiţiilor, creşterea investiţiilor, planurile de afaceri, de altfel, iau în calcul astfel de indicatori, cum ar fi stabilitatea şi predictibilitatea sistemului legislativ dintr-o anumită ţară şi atunci evident că îngrijorările cresc, pentru că la noi, din păcate, lucrurile se schimbă de la o zi la alta, asta în contextul în care schimbările fiscale ar fi trebuit să se întâmple cu şase luni înainte şi să apară de-abia de la 1 ianuarie al anului următor, în aşa fel încât mediul de afaceri să aibă suficient timp de dezbateri, de consultări, tocmai pentru a încerca să solidificăm încrederea, pentru că cred că într-un final vorbim de încredere”, afirmă Daniel Anghel.

Comments

comments

SHARE
Previous articleRecord de tranzacții cu mașini în primele șase luni ale anului
Next articleRomânia, campioană europeană la creșterea producției de vin
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

seven + thirteen =