Reprezentanții companiilor specializate în achiziția de ciuperci, fructe de pădure și plante medicinale acuză birocrații că îi expun inutil pe angajații acestor firme la contaminarea cu coronavirus. Ei îi solicită ministrului Mediului, Costel Alexe, să modifice rapid un ordin de ministru, care permite interpretări aberante, potrivit ClujToday.ro.
Concret, este vorba de ordinul de ministru 410/2008. Reprezentanții companiilor specializate în achiziția de ciuperci, fructe de pădure și plante medicinale, grupate în Asociația PAN-AIRFLORA, afirmă că sunt supuși unui abuz. Concret, angajații agențiilor județene pentru protecția mediului trebuie să autorizeze contractele de achiziții pentru produsele recoltate din flora spontană. Însă birocrații le solicită reprezentanților companiilor și acorduri și contracte de recoltare cu proprietarii de terenuri.
Această solicitare este aberantă, consideră reprezentanții Asociației PAN-AIRFLORA, pentru că firmele membre nu se ocupă și nici nu s-au ocupat cu recoltarea, ci doar cu achiziția. Noua interpretare a ordinului de ministru 410/2008 produce o situație aberantă: reprezentanții firmelor din domeniul achiziției sunt puși inutil pe drumuri pentru a încheia contracte de recoltare cu primăriile locale și cu alți proprietari de terenuri, deși nu intenționează să recolteze nimic, ci doar să cumpere de la cei care vor recolta efectiv. Dincolo de absurdul administrativ al situației, punerea inutilă pe drumuri a reprezentanților companiilor private încalcă și măsurile de distanțare sociale decise de Guvern. Oamenii vin în contact în mod inutil unii cu alții, pentru a semna contractele de recoltare și se expun riscului de infectare cu virusul chinezesc.
Situația este cu atât mai revoltătoare, cu cât ordinul de ministru 410/2008 face distincția dintre activitățile de achiziție și cele de recoltare, iar, până acum, autoritățile le permiteau să aleagă doar una dintre aceste activități.
Inițial, reprezentanții asociației s-au adresat secretarului de stat Iulian Octavian Stână, care, printr-o adresă din data de 9 aprilie, le-a răspuns că, din cauza stării de urgență, nu are posibilitatea declanșării imediate a procedurii pentru modificarea ordinului de ministru.
În acest context, reprezentanții asociației i s-au adresat direct ministrului Mediului, Costel Alexe.
Citiți mai jos memoriul redactat de reprezentanții Asociația PAN-AIRFLORA, adresat zilele trecute ministrului Costel Alexe:
”Asociatia Patronala PAN-AIRFLORA din domeniul achizitiei , procesarii si comercializarii ciupercilor si fructelor de padure incluse in categoria produselor nelemnoase specifice fondului forestier, reprezinta sectorul privat si este infiintata in anul 1997 , avand afiliate cele mai mari societati comerciale din Romania cu capital strain si autohton care au o bogata experienta in acest domeniu de activitate.
Activitatea de achizitii se deruleaza in perioada mai -octombrie , iar incepand cu luna aprilie incep deplasarile in teren pentru incheierea contractelor de achizitii si pregatirea punctelor de achizitii , dotarea acestora, etc.
Asociatia PAN-AIRFLORA sustine activitatea legala a firmelor afiliate si le reprezinta in relatia cu tertii, apara interesele acestora.
Avand in vedere actuala situatie privind starea generala constituita la nivelul tarii,datorita virusului COVID-19 si privind Ordinul MAPM NR.410/2008 , art 1,.4, 8, 20 privind autorizarea achizitiei produselor padurii ,
prin prezenta va solicitam respectuos – CA IN MOD EXCEPTIONAL , pentru protejarea angajatilor ,sa comunicati Agentiilor Judetene de Mediu din tara MODIFICAREA PROCEDURII de autorizare privind achizitia prin faptul ca
la Cererea de autorizare pentru desfasurarea activitatilor de achizitii depusa la Agentia de Mediu de catre firmele care doresc sa desfasoare strict activitatea de achizitie prin punctele de achizitii comunicate la Agentiile pt protectia mediului :
1 – Sa se renunte la obligarea Firmelor de a incheia contractele cu proprietarii /administratorii de fond forestier privat .sau de Stat care presupune deplasari in teritoriu incepand cu luna aprilie si expunerea salariatilor, deoarece abuzul instituit prin OMAPM nr.410/2008 si mentinut pana in prezent, TREBUIE SA INCETEZE MACAR IN ACEASTA SITUATIE DE CRIZA.
Precizam ca Agentiile Judetene pt Protectia Mediului interpreteaza voit eronat prevederile OMAPM nr.410/2008 si oblige firmele private sa incheie contracte de recoltare desi firmele nu au intrat niciodata in padure si nu au recoltat produsele padurii( ciuperci ,fructe de padure, plante), acestea autorizandu-se doar pentru activitatea de achizitii si procesare in centrele de productie.
2.- autorizarea cererilor pentru achizitii de catre Agentiile Judetene de Mediu sa se faca in acest an doar pe baza Studiului de impact asupra mediului emis de catre Institutul de Biologie Cluj. unde s-au depus cererile pentru acest an de catre Agentii economici ,impreuna cu restul documentelor necesare, inclusiv declararea punctelor de achizitii,ceea ce ajuta agentiile de mediu sa controleze desfasurarea activitatii de achizitie..si sa nu se mai ceara contracte de recoltare.
3. – sa se renunte de catre APM la obligatia agentului economic de a anexa la cererea pt eliberarea autorizatiei pentru achizitii si formularul Declarație de consimțământ privind prelucrarea datelor personale pentru persoanele care vor lucra in punctele de achizitii declarate . Obtinerea acestui formular presupune expunerea salariatilor la deplasari in teren si la contacte sociale care pot fi evitate .in aceasta perioada.
Motivam aceasta cerere prin faptul ca exista in continuare un risc major pentru angajatii nostri in situatia in care trebuie sa se deplaseze prin tara ptr. incheierea de contracte cu proprietarii de fond forestier.,iar o eventuala mentinere a obligatiei de a depune contracte cu proprietarii de fond forestier ar bloca activitatea ,punandu-ne in imposibilitatea de a functiona.
Precizam ca aceasta activitate sezoniera de achizitie are un mare impact social prin faptul ca este si o sursa de venit pentru milioane de cetateni care locuiesc in zonele unde se efectueaza activitatea de achizitie.
Avand in vedere situatia exceptionala din acest an si faptul ca Guvernul Romaniei prin masurile luate arata o mare grija fata de populatia tarii , dorim si noi ca angajatii nostril sa fie cat mai putin expusi oricarui risc de contaminare.
Suntem siguri ca la nivelul Ministerului Mediului exista persoanele competente care pot lua masurile cerute de Asociatia PAN-AIRFLORA.
Avand in vedere ca in anii anteriori reprezentantii Ministerului au raspuns cu mare intarziere sau NU au raspuns deloc la solicitarile ASOCIATIEI PAN-AIRFLORA in interesul imbunatatirii legislatiei respectiv a OMAPM nr.410/2008 ,
si avand in vedere IN PREZENT importanta protejarii salariatilor ne rezervam dreptul ca in situatia in care nu vom primi un raspuns promt din partea Ministerului , sa cautam alte canale oficiale si legale care sa vina in interesul 47protectiei , atat al angajatilor cat si a mentinerii in viata a activitatii sectorului privat din acest domeniu de activitate. Asteptam urgent raspunsul dvs. favorabil.
Cu stima, Presedinte ec.Viorel Nerghes”