Criza tot mai acută de forță de muncă îi determină pe oamenii de afaceri să ceară autorităților să liberalizeze piața locurilor de muncă pentru cetățenii străini. Concret, oamenii de afaceri solicită mărirea contingentelor alocate pentru muncitorii străini, simplificarea regulilor pentru angajarea acestora și renunțarea la obligativitatea de a-i plăti pe muncitorii din afara Uniunii Europene cu cel puțin salariul mediu pe economie. Oamenii de afaceri spun că le este tot mai greu să își găsească angajați, în condițiile în care rata șomajului a scăzut din nou, după cum arată datele oficiale. Potrivit Institutului Național de Statistică, în luna iunie, rata șomajului a fost de doar 4,5 la sută, iar experții din domeniul economic estimează că va scădea și mai mult în acest an.
România a pierdut în ultimele decenii câteva milioane de specialiști, care au emigrat în țări din Europa Occidentală, în America de Nord sau în țări precum Australia sau Noua Zeelandă. Foarte mulți specialiști continuă să plece din România, în căutarea unor salarii mai bune și a unei vieți mai liniștite. În aceste condiții, tot mai multe domenii din economia românească se confruntă cu o criză acută de forță de muncă. Criza continuă să se adâncească, în condițiile în care statul român și companiile nu au reușit să găsească soluția potrivită pentru a-i aduce acasă pe românii emigrați. Omul de afaceri Vasile Vita, care este și consul onorific al Turciei la Cluj, crede că cea mai bună soluție ar fi liberalizarea politicilor publice care vizează importul de forță de muncă din străinătate.
Pe de altă parte, analistul economic Ana Luca de la revista Transylvania Today crede că o soluție bună ar fi aducerea de forță de muncă din regiunile populate cu români în afara României. Pe lângă Ucraina și Valea Timocului din Serbia, țări în care se află sute de mii de vorbitori de limba română, și Republica Moldova rămâne o soluție, chiar dacă dintre moldoveni mulți au emigrat, spune Ana Luca.
Pentru acest an, Guvernul a aprobat un contingent de aproximativ 7.000 de muncitori străini din afara Uniunii Europene, însă reprezentanții mediului privat speră că această cifră va fi mărită. Oamenii de afaceri afirmă că ar putea aduce fără probleme cel puțin 30.000 de muncitori pe an. Domeniile în care este resimțită cel mai tare criza de personal sunt IT-ul, ingineria, construcțiile, sănătatea și industria ospitalității. Doar în Cluj-Napoca, firmele care produc software ar putea angaja rapid 11.000 de programatori. Țările vizate de cei care vor să importe forță de muncă sunt Vietnam, Turcia, Bangladesh, Filipine, dar și Macedonia sau Belarus.
Foto: eMaramures