Cercetătorii clujeni au pus la cale metode prin care pot depista vinurile și alimentele contrafăcute

Trimite și altora

Cercetătorii clujeni au dezvoltat metode de ampretare izotopică cu ajutorul cărora pot identifica locul de proveniență a unor alimente. Cu aceste metode pot fi identificate și vinurile contrafacute, adică dacă, de exemplu, dacă un vin de Bordeaux chiar provine din zona Bordeaux.

Cercetătorii de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare au dezvoltat o serie de metode de amprentare izotopice cu ajutorul cărora pot să identifice care este locul real de origine al alimentelor și băuturilor. Astfel, pot fi depistate alimentele falsificate. Cercetătorul Claudiu Filip afirmă că aceste metode sunt bazate de bioelemente, adică pe acele elemente chimice care se regăsesc de regulă în compoziția tuturor organismelor vii.

Metodele dezvoltate de cercetătorii clujeni pot fi transferate ușor spre companiile care au investit în produse precum alimentele cu Denumire de Origine Protejată sau cu Denumire de Origine Controlată și care doresc să își protejeze brandurile, mai spune Claudiu Filip.

Metodele de amprentare izotopică au fost dezvoltate în cadrul unui proiect destinat creșterii capacității de transfer tehnologic și de cunoștințe a institutului clujean în domeniul bioeconomiei. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Fondului European de Dezvoltare Regională. Valoarea totală a proiectului este de 15.530.000 de lei, din care 13.500.000 de lei reprezintă valoarea finanțării europene. Durata proiectului este de cinci ani.

Comments

comments

SHARE
Previous articleLegile Justiției i-au scos din nou pe clujeni în stradă
Next articlePrimăria Cluj-Napoca ar putea plăti chirii în oraș pentru locuitorii de la Pata Rât
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

ten + sixteen =