Laponia, în pericol? Cum afectează schimbările climatice ţinutul lui Moş Crăciun

Trimite și altora

Schimbările climatice au un impact puternic asupra Laponiei, atrag atenţia oamenii de ştiinţă. Temperaturile din ce în ce mai ridicate din ultimii ani încep să afecteze atât turmele de reni, cât şi obiceiurile populaţiei băştinaşe, potrivit RFI România.

Când spunem Laponia, ne vin în minte imagini desprinse din basmele copilăriei, cu reni care trag sania lui Moş Crăciun pe un teritoriu de un alb orbitor.

Ei bine, acest tablou riscă să devină de domeniul trecutului, din cauza schimbărilor climatice.

Temperaturile în creştere fac ca zăpada să nu mai fie abundentă şi chiar să lipsească, am putea zice, cu desăvârşire din unele zone ale acestui ţinut administrat de Finlanda, potrivit The Independent.

Unii oameni de ştiinţă au remarcat cu ochii lor schimbările teribile prin care trece Laponia în ultimii ani. Dr. Stephanie Lefrere a venit prima dată aici în urmă cu 18 ani, pentru a studia comportamentul renilor. De atunci, ea a observat schimbări dramatice ale tiparului climatic din această regiune şi efectele asupra vieţii sălbatice.

Cercetătoarea îşi aminteşte că pe atunci erau minus 20 de grade Celsius încă de la sfârşitul lunii octombrie, pe când acum, se înregistrează uneori „Crăciunuri negre”, fără nici un pic de ninsoare în părţile sudice ale Finlandei. Această evoluţie a afectat rutele migratorii ale animalelor, habitatele şi comportamentul renilor.

Îngrijorările oamenilor de ştiinţă sunt confirmate de Institutul Meteorologic din Finlanda, care arată că temperaturile medii anuale din această ţară au crescut cu peste două grade Celsius de la mijlocul secolului 19 până astăzi.

Cercetătorii atrag atenţia că fulgii de zăpadă sunt înlocuiţi treptat cu stropii de ploaie, care îngheaţă imediat pe sol şi dau naştere unui strat impenetrabil de polei. Acest aspect le creează cele mai mari probleme turmelor de reni, care sunt obişnuite să caute sub zăpadă tot felul de plante ce le asigură hrana zilnică. Or odată ce ierburile sunt acoperite cu gheaţă, animalele nu mai au acces la hrană şi în final mor de foame.

Şi cum în Laponia toate elementele sunt într-o strânsă legătură, nu doar renii au de suferit, ci şi populaţia indigenă, care depinde de anumite produse, cum ar fi pielea de ren sau coarnele acestor animale, pe care le valorifică apoi pentru a-şi asigura supravieţuirea.

Citiți mai mult AICI

Comments

comments

SHARE
Previous articleAnaliștii financiari prevăd devalorizarea leului în 2018
Next articleeMag, investigat pentru un posibil abuz de poziție dominantă
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

12 − 11 =