Alimentele s-ar putea scumpi din cauza devalorizării leului

Trimite și altora

Devalorizarea leului în raport cu euro va duce la scumpirea alimentelor cu procente cuprinse între 5 și 8 la sută, avertizează reprezentanții patronatelor din industria alimentară. Acest lucru este provocat de faptul că România importă mai multă hrană decât exportă.

În anul 2017, datele adunate de Ministerul Agriculturii arată că România a importat hrană de 5 miliarde de euro și a exportat alimente în valoare de doar 3,5 miliarde de euro. Diferența este reprezentată și de faptul că România a exportat materii prime ieftine și a importat produse finite scumpe. De exemplu, a exportat mere în Polonia cu 30 de bani kilogramul și a importat din Polonia sucuri de mere cu 5 lei litrul. Reprezentanții patronatelor din domeniul alimentar spun că o modalitate de a ține sub control creșterea prețurilor este consumul de alimente locale, a căror preț nu depinde de cursul valutar.

Comments

comments

SHARE
Previous articleDarth Vader, cel mai popular personaj negativ din istoria filmului
Next articlePrimele lentile de contact smart, inventate de cercetătorii coreeni
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

five + three =