Clujul de ieri: Unde sunt cele 15 fete care au dispărut din Apahida

Trimite și altora

„Trecură aproape două săptămâni – îmi spune ieri un ţăran din Apahida. În satul nostru nimic nou. Oamenii îşi vedeau de lucru şi viaţa curgea liniştită.

Mai acu două-trei săptămâni a venit un domn. Spunea că e din Bucureşti. Avea blană la palton şi vorbea rău ungureşte. De văzut nu prea l-am văzut, dar se ştia că e în sat. Se şoptea că domnul a venit după oameni la lucru. Oamenii s-ar fi dus bucuroşi la lucru peste iarnă, dar nu-i chema nimeni.

Tot aşteptam ca domnul din Bucureşti să ne cheme. Şi când acolo ce să vezi? În loc să ducă bărbaţi, a dus fete. Cincisprezece fete domnule, care de care mai frumoase. Şi le-a dus de două săptămâni. Una a fugit de la Braşov şi a venit fără bilet, iar alta, ce ştiu cum s-a întâmplat de nu s-a dus?

Dus pe gânduri: <<ne-a dus fetele, le-a înşelat>>, şi-a răsucit o ţigară şi a plecat.

Fuga din Braşov

<<Până la Braşov am dus-o bine – spune Lidia Kovacs. La Braşov însă m-a lovit dorul de casă şi frica. Prea se uita la noi domnul de la Bucureşti. Nici eu nu ştiu de ce mi-a fost frică. Mi-a venit în gând că poate nu ne duce la serviciu cum ne-a fost vorba, ci să ne vândă.

La Braşov am fugit. I-am lăsat să facă ce-or vrea. M-am întors la Cluj fără nici un ban. Şeful gării din Sighişoara a spus ca să mă lase în tren. Altfel, controlorul mă dădea jos la Sighişoara.

Că ce-or face celelalte nu ştiu. Ştiu că ne-a chemat de slujnice la Bucureşti. Domnul a spus că ne-ar plăti bine. Mânce-şi banii! E mai bine acasă>> şi fata a plecat ochii jos şi a roşit.

Ce spune poliţia

Ne-am interesat la poliţie. Nu se ştie nimic. Se crede că fetele ar fi fost duse la muncă în Dobrogea şi că n-au bani să se reîntoarcă.

Dar ce să caute acum în Dobrogea? Ce fel de muncă?”. [„Patria”, Anul IX, nr.146, Cluj, 30 septembrie 1927].

Clujul de ieri este rubrică permanentă a Cluj Insider și Cluj Today, realizată de istoricul clujean Felix Ostrovschi.

Comments

comments

SHARE
Previous articleManager Google, vorbitor la conferința de leadership feminin The Woman
Next articleCFR oferă reduceri la biletele de tren în zilele de Sfântul Valentin și de Dragobete
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

three × 5 =