Clujul de ieri: Liga nenorociţilor în dragoste

Trimite și altora

Dragostea, cu întregul său complex de probleme, a determinat de-a lungul întregii istorii, căutarea unor leacuri şi metode de alinare. Materialele apărute în ziarele clujene din anul 1927 şi 1933 ne dezvăluie soluţiile găsite într-un Cluj răvăşit atât de crizele economice, sociale, dar mai ales sentimentale.

Liga nenorociţilor în dragoste

„Zilele acestea a luat fiinţă la Cluj, Liga nenorociţilor în dragoste, al cărei scop statutar este, consolarea celor nedreptăţiţi de zeul Amor.

Membrii societăţii sunt:

  • activi: de la 18 la 28 de ani;
  • de onoare: de la 28 la 50 de ani;
  • toleraţi: între 50 şi 70 de ani.

Liga nu este vreo invenţie românească. A fost importată din America de către un profesor universitar, care se ocupă de vreo trei ani cu împământenirea ei în România.

În Lumea Nouă ştiut este că sunt o mulţime de societăţi similare: Liga pentru rechiziţionarea femeilor frumoase; liga oamenilor fără bretele; liga adoratorilor de rochii cărămizii; liga pentru studiul cioarelor îndoliate; liga pentru analizarea cărăbuşilor melancolici; liga elefanţilor veseli; liga bărbaţilor divorţaţi; a misoginilor; cocalmanilor; şi a celor cu iluzii spulberate.

Profesorul în chestiune, a făcut călătorii de studii în acest scop şi acum lucrează la un mare studiu, relativ la structura sociologică a acestei <<ligi>> la diferite popoare, pentru a vedea, ce concluzii putem trage noi din punct de vedere naţional şi al natalităţii.

Preşedinte al acestei ligi va fi ales dl. profesor – Misogin. Urăm noroc, nenorociţilor în dragoste la noua întreprindere.

Cerul se pudrează cu nori, pisicile miaună noptatec, iar nenorociţii în accidente şi incidente în dragoste înfiinţează ligi”. [„Patria”, Anul IX, nr.26, Cluj, 10 februarie 1927].

Clubul fetelor bătrâne

„Un ziar maghiar ne încunoştiinţează că în capitala Ardealului există un club al fetelor bătrâne. Clubul e bine organizat, având statute excelente şi condus fiind de o venerabilă prezidentă. În fiecare vineri se întrunesc toate membrele, ca să discute diferite probleme sociale şi să-şi aducă aminte de…trecutele vremi.

Nici o femeie măritată nu poate să treacă treptele acestui club. De bărbaţi nu mai vorbim, pentru că bărbatul care şi-ar lua această îndrăzneală, tot restul vieţii sale nu s-ar visa decât…cu fete bătrâne. Se spune, totuşi, că săptămânile trecute şi-a cerut înscrierea în club şi o fată de douăzeci de ani. Cererea a fost discutată cu multă aprindere atât în şedinţa intimă a comitetului, cât şi în şedinţa plenară, convocată anume în acest scop. Fata şi-a luat angajamentul, că n-o să se mărite niciodată şi n-o să admită, ca vreun bărbat să-i facă ochi dulci. Cu toate acestea, cererea ei a fost respinsă cu majoritatea voturilor.

Pentru această hotărâre eu adresez clubului fetelor bătrâne sincerele mele felicitări. Într-adevăr, primind în rândurile lor o fată de douăzeci de ani, ele ar fi ajuns în situaţia să nu se gândească numai la trecutul lor, ci să şi-l vadă chiar cu ochii, la fiecare şedinţă plenară. Şi-apoi, la urma urmelor, nici fetele bătrâne nu pot fi aderentele…îmbătrânirii înainte de vreme…”. [„Patria”, Anul al XV-lea, nr.38, Cluj, 19 februarie 1933].

Clujul de ieri este rubrică permanentă a ClujInsider si ClujToday, realizată de istoricul clujean Felix Ostrovschi.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY