Tot mai mulți clujeni sunt interesați de cultura plantelor aromatice. Cimbrul și lavanda, printre cele mai interesante

Trimite și altora

Tot mai mulți clujeni sunt interesați de cultura plantelor aromatice. Aceste culturi sunt mult mai profitabile decât culturi precum cele de porumb sau de cartof. Plantele aromatice sunt folosite în industria alimentară, în cea farmaceutică sau în cea a cosmeticelor.

Plantele aromatice ocupă suprafețe tot mai întinse în județul Cluj. Există culturi, precum cea de cimbru, care furnizează materii prime pentru fabricile de condimente. Un hectar de cimbru poate produce venituri de 8.000 de lei pe an, spun experții în agricultură. ”De asemenea, sunt tot mai apreciate și culturile de lavandă”, spune proprietara unei astfel de culturi din satul Bonțida, Anca Șerpar.

Lavanda este foarte apreciată de producătorii de cosmetice, de la săpunuri artizanale la uleiuri esențiale, creme sau pomezi. Însă alte plante aromatice sunt prelucrate de companiile care activează în industria farmaceutică. În Cluj există și producători de medicamente clasice, dar și producători de medicamente homeopate. De asemenea, există posibilitatea ca pe viitor să fie produse în județ și medicamente homeopate de uz veterinar.

Specialiștii în agricultură se așteaptă ca, în perioada următoare, să fie extinse aceste culturi, mai ales în zonele din apropierea marilor orașe. Și aceasta pentru că aceste culturi de plante aromatice sunt foarte profitabile, dacă sunt bine administrate.

Comments

comments

SHARE
Previous articleBosch a pregătit studenții UTCN în domeniul conducerii autonome
Next articleClujToday.ro: Încep înscrierile la Innovation Labs
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

14 + 16 =