Tradiția băuturilor artizanale renaște în Transilvania. Cidrul și hidromelul, printre cele mai apreciate

Trimite și altora

Ardelenii redescoperă gustul unor băuturi tradiționale, a căror fabricație a fost oprită în perioada comunistă. Unele dintre aceste băuturi sunt atestate încă de documentele istorice din Antichitate. Acum, ele sunt produse în mod artizanal în diferite comunități locale care se mândresc cu acestea.

Tradiția fabricării hidromelului sau a vinului de miere datează din perioada antică. În epoca regatului dac, dar și în cea a imperiului roman, mierea de albine era produsă pe scară largă în această regiune, iar hidromelul era o băutură apreciată. Acum, pe Valea Barcăului, unde există un mare număr de apicultori, oamenii au început să producă din nou această băutură, după ce s-au asociat într-o întreprindere socială. Pentru prepararea hidromelului sunt folosite doar ingrediente naturale, spune Alin Prunean.

O altă băutură tradițională din nordul Transilvaniei, dar și din Munții Apuseni, este cidrul. Tradiția fabricării cidrului a fost reluată în localitatea Zimbor din județul Sălaj, dar din acest an, cidrul artizanal va fi fabricat în Dej, spune unul dintre fondatorii primei făbricuțe de cidru din regiune, care a brevetat brandul Harvester, Sergiu Mureșan.

Pe lista băuturilor artizanele apreciate în Transilvania se mai află diferitele sortimente de bere strict locală, mai multe feluri de pălincă din fructe precum gutuile sau cireșele negre sau vinul de zmeură.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

9 + 14 =