Belgienii vor produce un avion la fabrica Sonaca din Moldovenești, Cluj

Trimite și altora

Compania belgiană Sonaca va începe, anul viitor, producția unui avion ușor la fabrica pe care o deține în comuna Moldovenești, județul Cluj. Producția ar urma să înceapă în luna iulie 2019. Este vorba de avionul Sonaca 200, cu două locuri. Avionul va avea capacitatea de a decola cu o greutate de 750 de kilograme și va costa 175.000 de euro. De asemenea, din acest an, fabrica din Moldovenești va fi implicată în producția prototipurilor rachetei Ariane 6, dezvoltată de Airbus Defence and Space. În primul an de activitate, fabrica Sonaca din județul Cluj a produs componente pentru avioanele Airbus.

”Sonaca Aerospace Transylvania (SAT), subsidiara locală a producătorului belgian de echipamente aerospațiale Sonaca, împlinește un an de producție și va continua să crească treptat cu noi produse. Cu această ocazie, având în vedere faptul că Sonaca Aerospace Transylvania lucrează în colaborare cu Airbus Defence and Space, începând cu finalul anului 2018 aceasta va susține producția de prototipuri pentru noua rachetă Ariane 6. Totodată, la sediul Sonaca Aerospace Transylvania (SAT) va începe din luna iulie a anului 2019 producția aeronavei de mici dimensiuni, cu două locuri, Sonaca 200. Acest proiect combină performanțele legate de zbor cu un cost eficient și a fost dezvoltat în strânsă colaborare cu utilizatorii finali, aeronava fiind ideală pentru a fi operată atat de către școlile de pilotaj, de aerocluburi, cât și de piloții privați. Sonaca 200 are aripa joasă și o greutate maximă la decolare de 750 de kg. Structura sa este compusă din aliaj de aluminiu, fapt care îi conferă aeronavei o protecție eficientă împotriva coroziunii. Deja activă în producția pieselor din compozit și în asamblarea slat-urilor pentru aeronava Airbus A320, Sonaca Aerospace Transylvania va sprijini realizarea de subansamble pentru S200. Pentru a răspunde acestei noi provocări și pentru a sprijini dezvoltarea activităților sale, SAT este în proces de extindere a echipei și recrutează în prezent noi angajați”, spun reprezentanții companiei belgiene.

Grupul Sonaca activează în domeniul dezvoltării, fabricării și asamblării aeronavelor destinate uzului aerospațial, spațial, civil și militar. Sediul companiei este situat în Gosselies, Belgia, iar cei 5.000 de angajați lucrează în filialele din Canada, Statele Unite, Brazilia, Mexic, Anglia, China, România, Sri Lanka și Germania. Grupul Sonaca oferă, de asemenea, servicii de inginerie.

Sonaca 200: Specificații tehnice și preț

MOTOR:

             • BRP Rotax 914 F – 115 cai putere

LOCURI:

             • Numărul de locuri: 2

DIMENSIUNI:

• Anvergura aripilor: 9,15 m

             • Lungime: 7 m

GREUTATE ȘI ÎNCĂRCĂTURĂ:

• Greutate înainte de îmbarcare: 445 kg

• Greutate maximă la decolare: 750 kg

• Capacitate combustibil: 140 l (2 x 70 l)

RANDAMENT:

• Viteza maximă de croazieră: 115 noduri = 213 km/h

• Viteză ascensională: 750 feet/minut = 228,6 m/min 

STRUCTURA:

• Aliaj de aluminiu

CONSUM:

• 18 l / oră

PREȚ:

• Preț: 175.000 euro

Comments

comments

SHARE
Previous articleCastelul Bran, promovat de o televiziune din Grecia
Next articleProfesorii și studenții UBB, în grevă japoneză
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

two + eight =