Prima fabrică de componente pentru industria aerospațială din județul Cluj a fost inaugurată

Trimite și altora

sonacaGrupul belgian Sonaca și-a inaugurat prima fabrică de componente pentru industria aerospațială din județul Cluj. Fabrica este situată în satul Moldovenești, în apropiere de Turda. Acolo sunt produse diferite componente pentru avioane, inclusiv pentru Airbus. Investiția este realizată în apropierea de viitorul nod al autostrăzilor Transilvania și Turda – Sebeș, la aproape 40 de kilometri depărtare de Cluj-Napoca. Deja, Turda a devenit un important pol industrial și logistic, care a atras investiții de peste 100 de milioane de euro în ultimii ani.

Construcția fabricii de componente pentru industria aerospațială din Moldovenești a durat 18 luni, iar primele linii de producție au fost puse în funcțiune la jumătatea lunii septembrie 2016, potrivit directorului general, Laurent Maroy.

În prezent, fabrica are 30 de angajați, iar numărul lor va crește până la 200 în anii următori. Este nevoie de trei luni de pregătire pentru ca un muncitor să intre în producție, apoi este nevoie de alți trei ani pentru ca muncitorii să ajungă să muncească la capacitatea lor maximă, spune managerul de calitate al fabricii din județul Cluj, Aurelian Fărcaș.

Investiția a fost posibilă datorită ajutorului de stat oferit de Guvernul României, în valoare de 24,1 de milioane de lei. Valoarea totală a investiției este de 52 de milioane de lei. Este important faptul că această fabrică a adus în județul Cluj tehnologie de vârf, spune ministrul pentru Mediul de Afaceri, Alexandru Petrescu.

Fabrica din Moldovenești este deținută de grupul belgian Sonaca. Obiectul principal de activitate al grupului belgian este dezvoltarea, producția, ansamblarea și testarea de structuri și sisteme destinate industriei aerospațiale, destinate uzului civil sau militar.

Claudiu Pădurean

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY