UBB, cea mai bine clasată universitate românească în clasamentul Times Higher Education New Europe

Trimite și altora

Universitatea Babeș-Bolyai se află pe primul loc între universitățile românești, potrivit unui clasament realizat de Times Higher Education. Clasamentul include cele mai performante universități din cele 13 țări care au aderat la Uniunea Europeană după anul 2000.

Redactorii de la Times Higher Education a realizat o evaluare a învățământului superior din țările care s-au alăturat în ultimele două decenii Uniunii Europene, grupate sub denumirea generică de Noua Europă. În clasament au fost incluse 53 de universități. Universitatea Babeș-Bolyai se află în acest clasament pe locul 17 și este cea mai bine plasată universitate românească. Acest lucru este foarte important, în condițiile în care autoritățile din București mai degrabă au descurajat universitățile românești performante.

În același clasament, Universitatea de Vest din Timișoara ocupă locul 29, iar Universitatea din București și Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași se află în intervalul locurilor 31 – 40. Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore Popa din Iași se află în intervalul 41 – 53. La nivel național, în clasamentul internațional, România se află pe poziția a patra, cu cinci universități incluse în clasament, după Cehia, cu 13 universități, Polonia, cu 12, și Ungaria, cu 7.

„Observăm că performanța României la acest nivel se datorează în cea mai mare parte tocmai universităților care au fost sancționate recent de
guvernanții actuali, prin Ministerul Educației Naționale condus de domnul Valentin Popa. Sancțiunea a vizat tocmai zonele de competitivitate ale acestor universități – masterul/doctoratul -, astfel că aceste performanțe sunt obținute în pofida, nu cu ajutorul ministerului care ar trebui să le susțină. De asemenea, dincolo de cele mai bune performanțe în cercetare și internaționalizare din România (care deocamdată au scăpat atacului ministerului național), notăm, ca un contraargument la pseudojustificările ministerului legate de calitatea predării și a pieței muncii, că aceste universități au cele mai bune performanțe din România în predare și în relația cu mediul socio-economic, comparabile la nivelul UE cu ale celor mai bune universități din Europa Centrală/de Est/de Sud-Est”, afirmă conducerea UBB.

În clasament au intrat universități din Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, România, Slovacia, Slovenia și Ungaria.

Comments

comments

SHARE
Previous articlePNL va ataca la Curtea Constituțională noua legislație din domeniul veterinar
Next articleProfit de 366 de milioane de lei pentru Banca Transilvania, în primul trimestru
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

18 + fourteen =